MINISTAR KOŠARAC: Jasno dokazano da uvezene životinje nisu uzročnik zaraze u BiH

Datum:

Share post:

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da su relevantne institucije precizno rekle da su divlje svinje uzročnik afričke kuga svinja u BiH, a ne uvezene svinje, kao i da nije bilo uvoza ove stoke iz zaraženih područja.

„Kancelarija za veterinarstvo je nekoliko puta dostavila podatke“, rekao je Košarac u Zvorniku i dodao da su Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu /FAO/, Svjetska organizacija za zdravlje životinja, te Evropska delegacija potvrdili da su divlje svinje uzročnici bolesti svinja.

Košarac je istakao da je dijelio zabrinutost da li je do zaraze moglo doći uvozom svinja, ali da je Kancelarija za veterinarstvo izričita da nije bilo uvoza svinja iz zaraženih područja.

„Informisan sam da su predstavnici opozicije postavljali pitanja u Domu naroda i Predstavničkom domu /Parlamentarne skupštine/ i njima smo u pisanoj informaciji dostavili ove podatke“, naveo je Košarac.

On je dodao da je i u nalazu tima Evropske delegacije naznačeno da u spoljnotrgovinskom prometu svinja nije bilo uvoza u BiH iz zaraženih zemalja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...

U Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“ (foto, video)

Danas je u Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2023". Ove godine na sajmu...