Poreski dug čak 179 miliona KM

Datum:

Share post:

Preduzeća u stečaju i likvidaciji duguju više od 179 miliona maraka Poreskoj upravi Republike Srpske, a prvo mjesto na listi dužnika zauzela je Fabrika glinice “Birač” iz Zvornika sa dugom koji je premašio 33 miliona maraka.

U vrhu liste tih dužnika nalaze se i preduzeće “Dobojputevi” iz Doboja sa dugom većim od 11 miliona KM, “Neimarstvo” Trebinje koje duguje više od sedam miliona, “Jelšingrad” Banjaluka sa dugom većim od šest miliona i Rudnik olova i cinka “Sase” Srebrenica sa dugom nešto većim od pet miliona KM.

U Poreskoj upravi navode da se od ukupnog iznosa potraživanja od poreskih obveznika u stečaju i likvidaciji na potraživanja u stečaju odnosi nešto više od 167 miliona maraka.

– Prijavljena potraživanja poreskih obveznika u postupku likvidacije iznose 9,65 miliona maraka, od čega na likvidacije pokrenute po službenoj dužnosti od strane suda otpada nešto više od pet miliona maraka – naveli su u Poreskoj upravi RS.

TESTNA REKLAMA

Ističu da je ova uprava, od osnivanja do danas, podnijela oko 50 zahtjeva radi utvrđivanja uslova za pokretanje stečajnog postupka.

– Trenutno je u toku 220 stečajnih postupaka i 340 likvidacionih, od čega je 248 pokrenuo sud po službenoj dužnosti – naveli su u Poreskoj upravi.

Poslodavci ističu da je među preduzećima u stečaju koja se nalaze na listi dužnika Poreske uprave najviše onih iz realnog sektora.

– Uglavnom je riječ o preduzećima koja su proizvod loše privatizacije i to su dugovi koji su stari 15 ili 20 godina. Tražili smo način da se ti dugovi otpišu da bismo mogli pratiti šta se stvarno dešava, jer ti dugovi proizvode kamate koje rastu i povećavaju ukupan iznos duga – rekao je član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Ekonomisti kažu da je teško očekivati da dugovi koji su se gomilali godinama budu uskoro izmireni.

– To su dugovi koji se provlače godinama i koji će vjerovatno na kraju ostati nenaplaćeni. Takva situacija na neki način iskrivljuje sliku trenutnih potraživanja i stanja u privredi. Smatram da bi te dugove, nastale prije nekoliko godina, pa i decenija trebalo otpisati, a da se kao potraživanja vode iznosi koji su evidentni da se mogu naplatiti. Potraživanja od preduzeća koja se vode u stečaju, koja nemaju nikakvu imovinu, biće veoma teško naplatiti – rekao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković.

Duduković ističe da je najvjerovatnije da će ti najveći dužnici nastaviti samo da akumuliraju dug.

– Firme koje traže reprogram uglavnom imaju neki plan kako da kroz reprogram izmire obaveze, ali je problem u tome što se uz reprogram moraju plaćati i tekuće obaveze, a realno mali je broj preduzeća među dužnicima koja to mogu iznijeti – istakao je Duduković.

Izvor: glassrpske.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...