Ponovno OTVARANJE Kvantaške pijace u Bijeljini OBRADOVALO poljoprivrednike

Datum:

Share post:

Prema podacima kojima raspolaže Kol centar Agrarnog fonda u Bijeljini na tržištu se pojavio u ovom momentu višak proizvoda. Jedan od gorućih problema muči stočare, stao je otkup i prodaja bikova, ali i prasadi.

Na berbu je pristigao i plastenički krastavac u Semberiji. Zbog pandemije virusa korona i nemogućnosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na otvorenom tržištu u prethodnih dvadesetak dana, veliki poljoprivredni proizvođači su iskoristili mogućnost pa robu prodaju na vlastitim gazdinstvima.

Dobra je vijest da od protekle sedmice radi i Kvantaška pijaca ali uz poošterene higijenske i sve druge mjere. Dok pijaca nije radila, problema je bilo u krugu pijačnog prostora gdje su pojedinci pokušavali da trguju robom i gdje se okupljao veći broj ljudi.

Na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci prodavaca ima, tezge su robom dobro snabdjevene. Prodavci očekuju da će se i kupci vratiti na ovo mjesto tradicionalne ponude i potražnje jer je pijaca nakon dvadesetak dana počela sa radom.

Poljoprivredni proizvođači će tek u narednim danima masovnije na otvoreno tržište, počela je i berba sezonskog povrća na gazdinstvima. Odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije promijenjeno je radno vrijeme pijace. Sve kako se ispred ulaza u pijačni prostor ne bi stvarale veće gužve.

Kvantaška pijaca radi uz pooštrene higijenske i druge mjere. Poštuje se razmak među prodavcima od pet metara. Kontrolišu se ulaz i izlaz na pijacu, a svi su obevzni da nose zaštitnu opremu maske i rukavice. Redovna je i dezinfekcija prostora.

Preduzeće AD Grad glavni prihod ostvaruje od rada Kvantaške i stočne pijace te takozvanog buvljaka.

Prvog dana kada je Kvantaška pijaca ponovo otvorena, u pijacu je ušlo oko 160 vozila.

Cijene ulaza na pijacu nisu mijenjane i ostale su na prošlogodišnjem nivou. U upravi preduzeća Grad razmišljaju da u nekom narednom periodu snize cijene za poljoprivredne proizvođače i kupce i to za 20 do 30 odsto.

Podsjetimo, kako bi ublažili problem plasmana domaće robe, u Agrarnom fondu otvorili su i telefonsku liniju, broj 055/206-984 kako bi posredovali između proizvođača i kupaca poljoprivrednih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo je 550 paketa sa sjemenima i rasadom povrća za bašte do 500 kvadratnih metara, kao i potrebna đubriva za prihranu.

Dešavanja u Bijeljini
izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Treći Međunarodni kongres HISPA u Bijeljini od 15. do 17. marta (foto, video)

Danas je u bijeljinskoj Bolnici „Sveti Vračevi“ održana konferencija za medije na kojoj je najavljen treći Međunarodni kongres...

POČINJE RASPLET U PDP Danas sjednica stranačkog Predsjedništva, Stanivuković oči u oči sa Crnatkom i Grmušom

Sjednica Predsjedništva PDP biće održana danas u 14 časova, u sjedištu stranke u Banjaluci. To je prva sjednica nekog...

Savić i Ristić predali NSRS peticiju građana Lopara protiv otvaranja rudnika litijuma (VIDEO)

Rado Savić, načelnik opštine Lopare, predao je danas na protokol NSRS građansku inicijativu, odnosno peticiju kojom se 3711...

Izbor sportiste Grada Bijeljina za 2023. godinu

U organizaciji ,,Semberskih novina’’, a pod pokroviteljstvom Grada Bijeljina, po 47. put biće organizovana tradicionalna manifestacija „Izbor sportiste...