Ponovno OTVARANJE Kvantaške pijace u Bijeljini OBRADOVALO poljoprivrednike

Datum:

Share post:

Prema podacima kojima raspolaže Kol centar Agrarnog fonda u Bijeljini na tržištu se pojavio u ovom momentu višak proizvoda. Jedan od gorućih problema muči stočare, stao je otkup i prodaja bikova, ali i prasadi.

Na berbu je pristigao i plastenički krastavac u Semberiji. Zbog pandemije virusa korona i nemogućnosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na otvorenom tržištu u prethodnih dvadesetak dana, veliki poljoprivredni proizvođači su iskoristili mogućnost pa robu prodaju na vlastitim gazdinstvima.

Dobra je vijest da od protekle sedmice radi i Kvantaška pijaca ali uz poošterene higijenske i sve druge mjere. Dok pijaca nije radila, problema je bilo u krugu pijačnog prostora gdje su pojedinci pokušavali da trguju robom i gdje se okupljao veći broj ljudi.

Na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci prodavaca ima, tezge su robom dobro snabdjevene. Prodavci očekuju da će se i kupci vratiti na ovo mjesto tradicionalne ponude i potražnje jer je pijaca nakon dvadesetak dana počela sa radom.

Poljoprivredni proizvođači će tek u narednim danima masovnije na otvoreno tržište, počela je i berba sezonskog povrća na gazdinstvima. Odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije promijenjeno je radno vrijeme pijace. Sve kako se ispred ulaza u pijačni prostor ne bi stvarale veće gužve.

Kvantaška pijaca radi uz pooštrene higijenske i druge mjere. Poštuje se razmak među prodavcima od pet metara. Kontrolišu se ulaz i izlaz na pijacu, a svi su obevzni da nose zaštitnu opremu maske i rukavice. Redovna je i dezinfekcija prostora.

Preduzeće AD Grad glavni prihod ostvaruje od rada Kvantaške i stočne pijace te takozvanog buvljaka.

Prvog dana kada je Kvantaška pijaca ponovo otvorena, u pijacu je ušlo oko 160 vozila.

Cijene ulaza na pijacu nisu mijenjane i ostale su na prošlogodišnjem nivou. U upravi preduzeća Grad razmišljaju da u nekom narednom periodu snize cijene za poljoprivredne proizvođače i kupce i to za 20 do 30 odsto.

Podsjetimo, kako bi ublažili problem plasmana domaće robe, u Agrarnom fondu otvorili su i telefonsku liniju, broj 055/206-984 kako bi posredovali između proizvođača i kupaca poljoprivrednih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo je 550 paketa sa sjemenima i rasadom povrća za bašte do 500 kvadratnih metara, kao i potrebna đubriva za prihranu.

Dešavanja u Bijeljini
izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do novih tenzija i dubokih podjela

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN Muhamedom Abušahabom...

Gradaščević izrazio saučešće ambasadoru Irana i upisao se u knjigu žalosti (foto)

Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina boravio je u Sarajevu i tom prilikom izrazio saučešće ambasadoru Irana te...

BORENOVIĆ: Dodik i SNSD su po ko zna koji put sve slagali

Pokušava se izvlačiti na opoziciju, što je krajnje apsurdno, ali ostaje činjenica: Dodik i SNSD su po ko...

„Poziv institucijama i građanima da 23. maja istaknu zastave Republike Srpske“

Vlada Republike Srpske poziva institucije i građane da u četvrtak, 23. maja 2024. godine, povodom glasanja u Generalnoj...