Ponovno OTVARANJE Kvantaške pijace u Bijeljini OBRADOVALO poljoprivrednike

Datum:

Share post:

Prema podacima kojima raspolaže Kol centar Agrarnog fonda u Bijeljini na tržištu se pojavio u ovom momentu višak proizvoda. Jedan od gorućih problema muči stočare, stao je otkup i prodaja bikova, ali i prasadi.

Na berbu je pristigao i plastenički krastavac u Semberiji. Zbog pandemije virusa korona i nemogućnosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na otvorenom tržištu u prethodnih dvadesetak dana, veliki poljoprivredni proizvođači su iskoristili mogućnost pa robu prodaju na vlastitim gazdinstvima.

Dobra je vijest da od protekle sedmice radi i Kvantaška pijaca ali uz poošterene higijenske i sve druge mjere. Dok pijaca nije radila, problema je bilo u krugu pijačnog prostora gdje su pojedinci pokušavali da trguju robom i gdje se okupljao veći broj ljudi.

Na bijeljinskoj Kvantaškoj pijaci prodavaca ima, tezge su robom dobro snabdjevene. Prodavci očekuju da će se i kupci vratiti na ovo mjesto tradicionalne ponude i potražnje jer je pijaca nakon dvadesetak dana počela sa radom.

Poljoprivredni proizvođači će tek u narednim danima masovnije na otvoreno tržište, počela je i berba sezonskog povrća na gazdinstvima. Odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije promijenjeno je radno vrijeme pijace. Sve kako se ispred ulaza u pijačni prostor ne bi stvarale veće gužve.

Kvantaška pijaca radi uz pooštrene higijenske i druge mjere. Poštuje se razmak među prodavcima od pet metara. Kontrolišu se ulaz i izlaz na pijacu, a svi su obevzni da nose zaštitnu opremu maske i rukavice. Redovna je i dezinfekcija prostora.

Preduzeće AD Grad glavni prihod ostvaruje od rada Kvantaške i stočne pijace te takozvanog buvljaka.

Prvog dana kada je Kvantaška pijaca ponovo otvorena, u pijacu je ušlo oko 160 vozila.

Cijene ulaza na pijacu nisu mijenjane i ostale su na prošlogodišnjem nivou. U upravi preduzeća Grad razmišljaju da u nekom narednom periodu snize cijene za poljoprivredne proizvođače i kupce i to za 20 do 30 odsto.

Podsjetimo, kako bi ublažili problem plasmana domaće robe, u Agrarnom fondu otvorili su i telefonsku liniju, broj 055/206-984 kako bi posredovali između proizvođača i kupaca poljoprivrednih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo je 550 paketa sa sjemenima i rasadom povrća za bašte do 500 kvadratnih metara, kao i potrebna đubriva za prihranu.

Dešavanja u Bijeljini
izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini

POJEO VUK MAGARCA Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini Skupštinska većina u Bijeljini snosi odgovornost zbog...

Naučnici ne znaju zašto: Ova vrsta raka je u porastu među mladima

Smrtonosna vrsta raka u porastu je među mlađim odraslim osobama u Kanadi i Sjedinjenim Državama prema novim podacima...

Skoro 500 000 KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini

POJEO VUK MAGARCA Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini Skupštinska većina u Bijeljini snosi odgovornost zbog...

Sa tržišta povučeno 99 bicikala za djecu

Sa tržišta BiH povučeno je 99 bicikala za djecu jer su provedena istraživanja pokazala da nisu bezbjedna, saopštila...