Prva majevička brigada je bila pješadijska jedinica Vojske Republike Srpske, u sastavu Istočnobosanskog korpusa.

Prva majevička brigada je naslednica 22. partizanske brigade JNA. Zvanično je osnovana u drugoj polovini maja 1992. godine, od bataljona i komande bivše JNA brigade i ljudstva Teritorijalne odbrane Lopare, Ugljevik i Brčko.[1] Kroz brigadu je prošlo oko 3.000 vojnika; poginuo je 301 borac.

Brigada je ratovala u celoj Republici Srpskoj, sa težištem na majevičkom ratištu, gde je držala liniju prema Teočaku. Učestvovala je i u velikoj operaciji Vojske Republike Srpske „Drina 93“.

Na njenom čelu, na mjestu glavnokomandujućeg, bio je srpski heroj pukovnik Milan Jović za koga je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije na otkrivanju njegove spomen-biste u Ugljeviku rekao da je „kosovski junak našeg doba“.

Spomenik pukovniku Milanu Joviću u Ugljeviku

Početkom ratnih dejstava u BiH 1992. godine pukovnik Jović vratio se u svoj rodni kraj Donju Trnovu i Podmajevicu, te odmah stupio na dužnost u VRS.

Pukovnik Jović, nakon ratišta u Hrvatskoj, dobrovoljno se vraća u svoj Ugljevik gdje je odmah postavljen za komandanta Prve majevičke brigade VRS, gdje je ostao sve do dana pogibije, 9. februara 1993. godine.

Pukovnik Milan Jović

Kroz brigadu je prošlo 3.500 boraca, 301 je poginuo, a 648 ih je ranjeno.

Po formaciji, brigada je bila laka pešadijska. Osnovne snage brigade činila su četiri pešadijska bataljona. Brigada je imala i jednu tenkovsku četu, te jednu bateriju PVO. Tokom 1993. godine osnovan je i mešoviti artiljerijski divizion, u čiji sastav su ušle minobacačke, haubičke i topovske baterije brigade. U sastavu brigade bila je i jedinica za specijalne namene pod komandom Mitra Maksimovića Mande. Pored ove jedinice, udarnu snagu brigade činili su protiv-diverzantska četa (komandant Vlado Todorović), interventna četa (komandir Zoran Pepić), izviđačko-diverzantski vod (komandir Živan Ilić) i vod vojne policije.

Prva majevička brigada je branila srpski narod i teritoriju na kojoj on živi a za ratne zasluge odlikovana je Ordenom Nemanjića.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име