Poljoprivredni proizvođaač Mićo Petrović iz Broca današnju kišu je nazvao darom od Boga, jer je došla u trenutku kada je to bilo najneophodnije za brojne zasijane površine u kompletnoj Semberiji.

U porodici Petrović pet generacija se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a Mićinim stopama nastavlili su i njegovi sinovi. Najveći neprijatelj poljoprivrednika, kaže Mićo, je dozvoljen uvoz koji treba, kako kaže, zabraniti da bi se zaštitila domaća proizvodnja.

 
Petrovići su zasijali po deset hektara kukuruza i pšenice, tri hektara djeteline za stoku i veliku baštu povrća za porodicu, a višak će prodavati na zelenoj pijaci.

Imaju stoke, ali se taj broj smanjuju iz godine u godinu, jer su podsticaji sve slabiji.

U Petrovićima svi ukućani uključeni su u poljoprivrednu proizvodnju, što im pomaže da se dobro organizuju i raspodjele poslove.

Mićo Petrović nije zadovoljan subvencijama i pomoći republičkih i gradskih organa, jer, kako kaže, to se može mnogo bolje organizovati i raspodijeliti. Zadovoljan je jer je stiglo regresirano gorivo.

Na ovogodišnje prinose, kaže Petrović, najviše će da utiče vremenske prilike, odnosno da li će da bude suše.

Selu treba pomoći
Mićo Petrović već godinama unazad ukazuje da selima treba pomoći i da će sela ostati pusta, jer mladi sve više odlaze u grad. Ovaj vrijedni domaćin je veliki kritičar nadležnih kada je u pitanju pomoć poljoprivrednicima, jer smatra da pomoć treba biti bolje raspoređena i kako bi se sela sačuvala, s obzirom da u selima iz godine u godinu opada broj ljudi koji se bave poljoprivredom. Kao primjer je naveo selo Brodac gdje se iz godine u godinu smanjuje broj aktivnih poljoprivrednih proizvođača.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име