Poljoprivrednicima u Srpskoj mehanizacija iz Bjelorusije

Datum:

Share post:

Tokom zvanične posjete Bjelorusiji, delegacija Republike Srpske, dogovorila je posebnu liniju podsticajnih sredstava poljoprivrednicima za nabavku traktora, mehanizacije i tehnološke opreme. Vrijednost ovog projekta oko pet miliona dolara. Vlada Republike Srpske već je zadužila Ministarstva finansija i poljoprivrede da obezbijede sredstva i papirologiju za nabavku poljoprivredne mehanizacije proizvedene u Bjelorusiji.

„Mogli smo vidjeti da su Bjelorusi postali samoodrživi. Sankcije su ih natjerale da budu mnogo jači. Imaju svoje i herbicide, fungicide i sve ostalo. Želimo da budemo dio toga da to bude input dodatni našoj poljoprivrednoj proizvodnji u Republici Srpskoj, da uzmemo i znanja i iskustva. Od juče je krenula ta aktivnost, biće finalizirana u junu kada ćemo se pojaviti tamo na sajmu poljoprivrede“, kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Plan je da iz Kabineta predsjednika budu izdvojena dodatna sredstva, kako bi na osnovu predloženog sporazuma dvije vlade podsticajna sredstva za nabavku ove mehanizacije iznosila 60 odsto. Poljoprivrednici mnogo očekuju od saradnje sa Bjelorusijom. Vjeruju da je ovo tek početak. 

„Svakako kao što smo svjedoci da nam je mađarski program pomogao u smislu obnove i osavremenjavanja mehanizacije , isto tako sigurno je da će poljoprivredni odgovoriti i na ovaj program u pozitivnom smislu, jer opet kažem, značajna će sredstva biti izdvojena. Sigurno je da će nas pozvati i ministar radi nekih predloga u vezi realizacije toga“, kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske. 

Uslijed pada potražnje iz ЕU, domaći privrednici i poljoprivrednici treba da se okreću novim tržištima. Nova tržišta su svakako Bjelorusija, Rusija, Kina, Azerbejdžan, sve one države koje su Republici Srpskoj u proteklom periodu pružile partnersku ruku, kaže Siniša Pepić, ekonomista. 

„Kada je u pitanju Bjelorusija, ona je pod pritiskom sankcija, bila primorana, da samostalno razvija one tehnologije koje koje bi inače uvozila sa Zapada. Tako da su u nekim segmentima i sa kvalitetom i sa nivoom tehnologija prevazišli svoje konkurente sa Zapada“, kaže Siniša Pepić, ekonomista.

I predsjednik Republike Srpske i Vlada u kontinuitetu održavaju međunarodne odnose sa onim državama koje u nama vide partnere, koje nas ne uslovljavaju, već pružaju bratsku ruku, kaže Pepić. To je slučaj i sa Bjelorusijom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...