Poljoprivrednici su traktorima blokirati put Tuzla-Orašje a samim tim i Granični prelaz Orašje. 

Oko stotinu traktora danas  (četvrtak, 7. septembar) , u protestnoj koloni na dijelu puta Orašje – Tuzla na Graničnom prelazu Orašje je izvršilo blokadu puta.

Podršku blokadi dao je i predsjednik Udruženja “Sela Semberije i Majevice” Savo Bakajlić, koji je ujedno i predsjednik Asocijacije poljoprivrednih udruženja BiH.

Poljoprivrednici iz Posavine, uz podršku kolega iz drugih dijelova Federacije BiH na ovaj  način su izraziti svoje nezadovoljstvo trenutnim statusom u ovom sektoru.

Popis zahtjeva čije ispunjene traže protestom i blokadom puta, je spreman za slanje na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, rekao je predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje Perica Marošević.

Izlazak na put je naš prvi potez upozorenja, a u slučaju ignorisanja isti ćemo pooštriti i proširiti. Želimo se izboriti za naš boljitak, pa čak i opstanak pojedinih poljoprivrednih proizvođača, rekao je Marošević.

Blokada ceste

Na sporednom putu je omogućen prolaz vozilima za hitne slučajeve.

Popis zahtjeva za okončanje protesta:

Isplata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022./2023. u traženom iznosu od 600 KM/ha.

Trenutna isplata dospjelih poticaja.

Hitan sastanak s ministrom poljoprivrede FBiH povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.

Ukidanje obaveznog dostavljanja fiskalnog računa sjemenske pšenice radi ostvarenja poticaja zbog ekstremno visokih cijena.

Trenutno obustavljanje i uvid u listu korisnika i njihov traženi iznos za mjeru “Podrška investicijama u izgradnju ili proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda” iz programa kapitalnih ulaganja.

Promijeniti pravilnik navedene mjere jer 86 subjekata svojim investicijama predstavljaju gotovo 45% ukupnog iznosa ulaganja, dok se ostalih 55% odnosi na 2.966 subjekata u ostalim mjerama.

Dozvola za kretanje zdravih svinja u područjima zaraženim afričkom svinjskom kugom.

Ubrzano donošenje odluke i početak isplate naknade za eutanazirane svinje.

Smanjenje referentnog prinosa ječma i pšenice na 1,5 t/ha, te potpuno ukidanje referentnog prinosa suncokreta.

Istrajati do kraja

Na pitanje koliko planiraju ostati na putu, Marošević ističe kako bi volio da uopšte nije došlo do blokade, ali da su spremni i na višednevne proteste.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име