POLA VIJEKA MUZEJA SEMBERIJE – 2019. godina uspješno privedena kraju

Datum:

Share post:

Muzej Semberije ove godine obilježava pola vijeka postojanja. Odlukom Opštinske Skupštine, 1970. godine osnovana je Muzejska zbirka koja je radila u sastavu tadašnjeg Centra za kulturu. U sadašnju zgradu uselila se 1978. godine, a značajan pomak u razvoju Muzeja Semberije predstavlja odluka na nivou Skupštine Grada 2001. godine, da ustanova pređe u rang Muzeja.

„Muzej Semberije predstavlja značajnu instituciju, a ovo je za nas značajan jubilej. Za istoriju 50 godina nije veliki period, ali za jednu kulturnu instituciju kao što je Muzej i za ovaj Grad sigurno je značajan“, rekao je za portal „Dešavanja u Bijeljini“ direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica.

Direktor Muzeja Semberije ističe da su zaposleni u Muzeju zadovoljni prethodnom godinom što se tiče realizacije planiranog.

„U prošloj godini smo ostvarili skoro sve ono što smo i planirali. Postoje neke stvari koje su iz tehničkih razloga morale biti odložene, ali u principu smo zadovoljni što smo 2019. godinu uspješno priveli kraju. Organizovali smo desetak izložbi – tematske, datumske i istorijske. Neke od njih su bile u našoj organizaciji, dok su neke bile gostujuće. U saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda, u februaru mjesecu smo krenuli sa arheološkim filmovima. Pored toga, imali smo i druge manifestacije kao što je Noć muzeja, koja ima evropski karakter. U to vrijeme, Muzej je za posjetioce otvoren od 17.00 časova do 01.00 čas poslije ponoći“, objasnio je Koprivica.

Muzej Semberije pored navedenih manifestacija, redovno je uključen u program Pantelinskih dana, Višnjićevih dana, a svakog decembra, prikazuju i etnološke filmove u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda.
Momčilo Koprivica

„U ovoj godini, predznak, odnosno pečat svih redovnih manifestacija i planiranih izložbi, biće 50 godina rada ustanove. U oktobru ćemo, povodom pola vijeka rada, imati centralnu manifestaciju. Do tada planiramo da izdamo knjigu Rodoljuba Čolakovića, Dnevnik Rodoljuba Čolakovića i jednu našu knjigu, odnosno Brošuru o Muzeju u ovih 50 godina“, najavio je Koprivica.

Muzej Semberije godinama privlači pažnju sve većeg broja Bijeljinaca, a što je značajno, sve veći broj mladih posjećuje izložbe, stalne postavke, ali i postaju korisnici muzejske biblioteke. Muzej može da se pohvali prošlom godinom kao jednom od najposjećenijih sa preko 7.500 upisanih posjetilaca, što je znatno veći broj u odnosu na prethodnu 2018. godinu.

„Čini mi se da interesovanje raste i nadam se da će tekuća godina ići uzlaznom putanjom i da ćemo za koju godinu doći do cifre od 10.000 posjetilaca. Muzej je jedna od najstarijih ustanova kulture u našem gradu i mi putem naših aktivnosti i manifestacija pokušavamo nivo kulture da podignemo na veći nivo. Pokušavamo da animiramo sugrađane da dolaze u našu ustanovu i da na taj način damo dodatni značaj kulturi, kulturnim dešavanjima i da jednostavno pomognemo ostalim djelatnicima u kulturi, kako bi sve to bilo na nekom većem nivou“, rekao je Koprivica za portal „Dešavanja u Bijeljini“.

Što se tiče učeničkih posjeta Muzeju Semberije, kako Koprivica navodi, vodeću ulogu ima Gimnazija čiji profesori redovno dovode svoje učenike kada su u pitanju određene istorijske teme.

„Kada imamo istorijske izložbe, tada se Gimnazija aktivira više od ostali škola, s tim što i osnovne škole u svom redovnom programu imaju obilazak, odnosno posjetu Muzeju dva puta godišnje. U posjeti nam redovno organizovano dolaze učenici osnovnih škola sa područja Bijeljine, Majevice, Posavine, pa čak i dalje iz Doboja i Dervente. Mogu da kažem da smo zadovoljni u tome dijelu posjeta“, istakao je Koprivica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...