Pokret osnivanja Kneževine Srpske je novoosnovana stranka u Republici Srpskoj čiji se program zasniva na promociji ideje ustavne, parlamentarne monarhije po uzoru na razvijene demokratske zemlje.

Proteklog vikenda u Bijeljini je održana izborna Skupština, na kojoj je za predsjednika Glavnog odbora imenovan profesor Nenad Kapor.

„Već smo uspjeli da skupimo preko 200 članova za veoma kratko vrijeme, tako da je vidljivo da će stranka biti obogaćena. Izabrao sam tim koji je po meni kredibilan, izabrao sam ljude koji su iza sebe ostavili značajan trag. Imamo i omladinaca, tako da ćemo svojom novom energijom uspjeti da, povjerenje koje smo dobili, zaista i opravdamo. Borba za nacionalni identitet, pravoslavlje, srpski identitet je osnova naše stranke“, rekao je Kapor.

profesor Nenad Kapor, predsjednik Glavnog odbora POKS u Bijeljini

On smatra da Bijeljina treba da bude kolijevka Pokreta, s obzirom da su, kako kaže Kapor, ljudi u Bijeljini veliki borci za nacionalni identitet. Kapor je siguran da će iduće godine na izborima stranka biti parlamentarna.

Vojislav Mihajlović, predsjednik stranke Pokret obnove Kraljevine Srbije u Beogradu, istakao je da sestrinska stranka u Bijeljini ima dobru perspektivu, te da je siguran da će Gradski odbor uspjeti da animira ljude da se pridruže, kao što je Pokret obnove Kraljevine Srbije uspio u Beogradu.

Vojislav Mihajlović, predsjednik stranke Pokret obnove Kraljevine Srbije u Beogradu, unuk Draže Mihajlovića

Ciljevi POKS:

Uspostavljanje ustavne parlamentarne monarhije – Kneževine Srpske! Promjenom oblika vladavine, obezbjedićemo nacionalno pomirenje, slogu i jedinstvo, okupljeni oko kneza iz dinasti¡e Karađorđević. Izdigli bi se iznad stranačkih sukoba, svađa, neslaganja i različitih vizija brojnih sujetnih partjiіskih lidera.

Decentralizacija Republike Srpkse! Stvorićemo ambijent za socijalnu i ekonomsku ravnotežu kroz ravnomjeran razvoj svih regiona. Želimo bolju i napredniju Hercegovinu, Romaniju, Podrinje, Semberiju, Posavinu, Krajinu..

Razvoj poljoprivrede i bolji položaj seljaka! Država mora nepovratnim sredstvima da mnogo više pomaže seljaka, da unaprijed godinu dana zna otkupnu cijenu svojih proizvoda. Da sijemo naša polja, da oremo naše nive, da obrađujemo naše voćnjake! Da živimo od svog rada na svojim imanjima, da tražimo šansu u našoj zemli, našoj otadžbini – zemlji koju nasleđujemo od naših otaca, da bi je ostavili našoj djeci.

Zaštita srpskog pisma i jezika! Ćirilica predhodi svim srpskim prepoznatljivim simbolima. Ćirilica je vijelovima čuvala nas, zato mi danas moramo čuvati nju! Srpski jezik je naš duhovni i kulturni identitet. Ne kaže se uzalud: „Onaj si čijim jezikom govoriš“.

Vratiti ugled i bolji status borcima Vojske Republike Srpske! Da se ne brukamo kao narod i kao ljudi, gledajući ih kako gladuju, štrajkuju i prose. Država im mora pomoći konkretnom pomoći i privilegijama koje zaslužuju, jer bez njih ne bi bilo Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име