Pojeftinilo gorivo u Srpskoj

Datum:

Share post:

Dizel i benzin do dvije i po marke. To su nove cijene goriva u Srpskoj.

Ista količina novca, ali napokon malo više u rezervoaru. Pedeset maraka je potrebno za dvadesetak litara. Pojefitinjenje se osjeti.

„Pojeftinilo je, istina i za sada je okej. Nadam se da će se još spustiti cijena”, kaže jedan Banjalučanin.

„Po novčaniku je onako…nije baš sjajno. Iskreno ne razumijem to kretanje goriva. Kako dizel pojeftinjuje, benzin poskupljuje”, kaže drugi Banjalučanin.

Zvanična potvrda iz Komore Srpske. Gorivo jeftinije od petnaest do dvadeset feninga. Dizel po litru do dvije marke i četrdeset i pet feninga, a benzin do dva i četredeset devet KM.  Sve zbog pada nafte na berzi po barelu. Tu je novi cjenovnik.  

„Trenutna cijena je sedamdeset i šest dolara. Ona je u protekle dvije sedmice pala za nekih šest dolara”, kaže portparol Privredne komore Srpske Dejan Rauš.

U narednom periodu može se očekivati prije stabilizacija, nego značajniji pad cijena nafte, kažu nadležni. A pored kontrole cijena, provjerava se i kvalitet, a on nije zadovoljavajući na mnogim pumpama. Za to će naftaši uplatiti 300 hiljada maraka kazni, i to za proteklih sedam mjeseci. 

„Uzeto je 1.124 uzorka od čega je nakon izvršenih analiza u 12 slučajeva utvrđeno da parametri nisu odgovarali propisanim parametrima kvaliteta. Po tom osnovu subjektima kontrole izdata su 24 prekršajna naloga”, rekla je portparol Inspektorata Republike Srpske Duška Nikolić. 

Znaju to i vozači, pa nekad dvaput razmisle gdje sipaju gorivo. Moderna vozila su i osjetljivija na loše derivate, pa se rizik ne isplati. 

Ako je za utjehu, samo jedan procenat ispitanih uzoraka odstupa od parametara, kako pojašnjavaju u Inspektoratu.  Zaključuju još da se stanje kvaliteta goriva u Srpskoj poboljšava te da samo loše gorivo nije uzrok namjere, nego loše rukovođenje transporta goriva iz rafinerija u cisterne i iz njih u skladišta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...