Pojedini osiguranici u Srpskoj čak četiri puta gubili elektronsku knjižicu

Datum:

Share post:

Više od 892.000 osiguranika od ukupno prijavljenih građana na zdravstveno osiguranje do sada je preuzelo svoju elektronsku knjižicu, a ostalo je nešto manje od tri odsto osiguranika koji još nisu to učinili.

Kako navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS), ova statistika mijenja se iz dana u dan, budući da građani svakodnevno dolaze u poslovnice Fonda kako bi podigli svoju elektronsku karticu ili eventualno podnijeli zahtjev za njenu izradu zbog promjene ličnih podataka i slično.

Iz Fonda podsjećaju da su od ove godine u upotrebi samo elektronske zdravstvene kartice, dok stare knjižice više ne važe.

Troškove izdavanja prve zdravstvene knjižice za sva osigurana lica snosi Fond, dok troškove izrade nove, nakon poništavanja oštećene, ukradene ili izgubljene ili u slučaju promjene ličnih podataka, snosi osiguranik.

“Ovo se još nije počelo primjenjivati u praksi, ali je jako važno da osiguranici vode računa o svojim ličnim dokumentima i da se ne odnose nemarno prema elektronskoj kartici koja sadrži lične podatke osiguranika”, kazali su iz Fonda za „Nezavisne“.

Do sada je Fond finansirao i elektronske knjižice u situacijama kada su stare izgubljene ili oštećene, jer su predvidjeli u projektu i veći broj kartica od ukupno prijavljenih građana na osiguranje.

“Primjera radi, do sada je 728 kartica izgubljeno, a postoje slučajevi u kojima su pojedini osiguranici čak četiri puta podnosili zahtjev za izradu nove kartice, jer su prethodne gubili. Troškove izrade novih kartica koje su izrađene jer su ih osiguranici gubili snosio je Fond. Zato je jako važno da osiguranici shvate da je e-kartica lični dokument koji se čuva kao i lična karta, pasoš i slično”, navode iz Fonda.

Novim pravilnikom o postupku utvrđivanja svojstva osiguranog lica, vođenju podataka u matičnoj evidenciji i elektronskoj zdravstvenoj knjižici, koji je nedavno stupio na snagu, omogućeno je da elektronske zdravstvene kartice nemaju rok važenja.

“Osigurana lica koja imaju kartice koje su ranije izrađene mogu da ih koriste i nakon isteka naznačenog roka važenja, sve dok imaju utvrđen status osiguranog lica u obaveznom zdravstvenom osiguranju”, rekli su iz Fonda.

Napominju da se zdravstvenom karticom dokazuje svojstvo osiguranika, odnosno osiguranog lica i na osnovu nje se ostvaruje zdravstvena zaštita, odnosno pristupa se elektronskom zdravstvenom kartonu pacijenta.

“U slučaju da dođe do promjena ličnih podataka, osigurano lice je dužno da u roku od 15 dana promjenu prijavi nadležnoj poslovnici Fonda i da podnese zahtjev za izdavanje nove kartice. Dok ne bude izrađena kartica, osiguranom licu se izdaje potvrda o zdravstvenom osiguranju koju koristi dok ne dobije karticu”, kazali su iz Fonda i dodali da ukoliko se kartica izgubi, ukrade ili ošteti, osigurano lice to treba da prijavi nadležnoj poslovnici Fonda, kako bi se kartica poništila da bi se izbjegle eventualne zloupotrebe.

“U situacijama kada osigurano lice FZO RS ostvari pravo na zdravstveno osiguranje u drugoj zemlji, odnosno kod drugog nosioca osiguranja, zdravstvenu karticu treba da vrati Fondu”, poručili su iz Fonda.

Podsjećaju da implementacija integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u Republici Srpskoj, pored e-kartica, podrazumijeva i elektronski zdravstveni karton, elektronske uputnice, recepte i nalaze.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Izvršena provala u prostorije JKP „Gradsko groblje“ Bijeljina – Ukraden pazar od preko 4.000 KM (foto)

Saopštenje JKP "Gradsko groblje" prenosimo u cjelosti: "Dana 24.09.2023. godine, u nedjelju, između 15:00 časova i 07:00 časova 25.09.2023....

LUKIĆ: Situacija sa afričkom kugom svinja u Srpskoj povoljnija

Koordinator Resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Njegoslav Lukić rekao je da je situacija sa...

Ljubavna priča Ajše i Miloša iz Bijeljine

Miloš i ja smo se vjenčali prije 3 godine. Naš zajednički život je ispunjen raznim izazovima ali uz...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...