Područna privredna komora Bijeljina i MUP RS organizovali radionicu za privredna društva „Sprečavanje opasnosti u oblasti digitalnog poslovanja“

Datum:

Share post:

Područna privredna komora Bijeljina, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske – Odjeljenje za visoko-tehnološki kriminal, organizovalo je danas radionicu i predavanje na temu bezbjednosti u digitalnom okruženju „Sprečavanje opasnosti u oblasti digitalnog poslovanja“ za privredna društva sa područja PPK Bijeljina.

Cilj ovog predavanja je informisanje i podizanje svijesti predstavnika privrednih društava i institucija o oblicima kriminaliteta u oblasti digitalnog poslovanja, kao i pronalaženje mogućnosti za zajedničko djelovanje u cilju prevencije i smanjenja štete u slučajevima visokotehnološkog kriminaliteta.

U Republici Srpskoj se godišnje dogodi desetine sajber napada na privredne subjekte koji mogu da prouzrokuju velike finansijske gubitke, zbog čega je važno da što više firmi i preduzeća bude edukovano o ovom problemu i da se djeluje preventivno.

„Pošto u slučajevima sajber kriminaliteta privrednici teško ostvare krivično-pravnu satisfakciju, važno je znati kako preventivno djelovati. Mi ćemo privrednicima održati radionicu o vrstama digitalnih sabotaža, iznuda, presretanju transakcija i izmjenama instrukcija za plaćanje koje se često događaju“, izjavio je načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS Olivije Zimonja.

On je istakao da se najveći broj sajber napada na privredna društva u Srpskoj događa od hakera iz inostranstva, a manjim dijelom iz RS.

Digitalno poslovanje i digitalna transformacija su u današnjem vremenu veliki potencijali za različite vrste prevara, a posebno su tim vrstama opasnosti izložena mala i srednja preduzeća koja nemaju dovoljne kapacitete da se adekvatno pripreme i spriječe takve pojave. Posljedice sajber napada mogu biti zaključavanje podataka korisnika, onemogućavanje rada, krađa i zloupotreba podataka, kao i traženje otkupnine za otključavanje tih podataka, što prouzrokuje značajne finansijske štete za privredne subjekte. U samoj strukturi krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta najveći je broj onih koja su počinjena upravo prema privrednim društvima.

Nemanja Bošković zaposlen u preduzeću „Royal Company“ u Bijeljini kaže da će mu ovakva radionica mnogo značiti, jer preduzeće često ima problem sajber napada.

„Najčešće su to mejlovi na osnovu kojih hakeri pokušavaju da ukradu podatke ili onesposobe naš informacioni sistem. Osim toga, imamo onlajn prodavnicu i želimo da naučimo što više toga kako bismo se zaštitili“, rekao je Bošković. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SPKD „PROSVJETA“ IZ LOPARA NASTUPILO NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU

NASTUP NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Lopara je učestvovalo na 12. Smotri...

U Zvečanu ima ranjenih, KFOR stoji ispred opštine

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i srpskog naroda ima mnogo povređenih sa obe strane, javlja...

„KOSOVO JE SRCE SRBIJE“: Novak poslao moćnu poruku nakon meča (foto)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa, a nakon pobjede protiv Aleksandara Kovačevića...

„To klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska“ DODIK O NADLIJETANJU AMERIČKIH AVIONA nad vazdušnim prostorom Srpske

"To klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska" DODIK O NADLIJETANJU AMERIČKIH AVIONA nad vazdušnim prostorom Srpske Predsjednik Republike Srpske...