Počela je 6. nedjelja VASKRŠNJEG POSTA u narodu poznata kao Cvjetna

Datum:

Share post:

Pred nama je šesta ili Cvjetna nedjelja vaskršnjeg posta koja obilježava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim.

U Cvetnoj nedjelji vaskršnjeg posta, svakog dana djevojčice i djevojke odlaze na livade i beru poljsko cvijeće, kojim kite kuće i dvorišne zgrade sa spoljne strane. Najčešće se kiti margaretom i krasuljkom. Negdje se djevojke opasuju vrbovim prućem, a momci mladom koprivom.

Ove nedjelje kreče se voćke, nasađuju kvočke, ali ništa što cvijeta ne treba sijati, jer će u tom slučaju sav cvijet smetnuti i neće biti ploda.

Tokom Cvjetne sedmice, a na praznik Cvijeti, postoji običaj da se od cvijeća i vrbovih grančica pletu vjenčići koje stavljamo na glave ili čuvamo u domu kako bi smo privukli napredak i zdravlje.

Običaj nalaže da svi ove sedmice “zavire u svoje srce“, da se pokaju i pripreme za veliki praznik koji predstoji, jer samo oni “čistog srca” mogu da shvate suštinu Hristovog vaskrsnuća. Ova sedmica treba da bude priprema za sledeću Strasnu sedmicu, kada poste čak i oni koji nisu toliko revnosni vjernici, zarad svog i zdravlja svoje porodice, prenosi Stil.

U Kupreškom polju u jednom od dana Cvjetne nedjelje, žene uberu onoliko krasuljka koliko ima ukućana, pa zadenu cvijeće uveče kod vrata. Ubrano cvijeće se ne unosi u kuću.

Šesta nedjelja Velikog posta posvećena je sjećanju na događaj svečanog Ulaska Hristovog u Jerusalim, gdje je On išao da bude razapet na Krstu i da postrada radi našeg spasenja. Taj praznik naziva se Cvjetna nedjelja ili Vrbica, zbog običaja da se na taj dan osvećuju palmine grančice, koje kod nas zamenjuju grančice vrbe.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici iako je više glasova protiv i uzdržanih

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o Srebrenici, iako je više bilo protiv i uzdržanih. Nacrt rezolucije je...

U Bijeljini sutra II Simpozijum o aritmijama

II Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske, odžaće se 24.05.do 26.05.2024. godine u Hotelu „Drina“...

ZEKIĆ: U Banji Dvorovi 27. maja III Međunarodna likovna kolonija

U restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi u ponedjeljak, 27. maja 2024. godine u 18.00 časova svečano...

Danas u 17.00 moleban u crkvi Sv. Đorđa – u 17.30 na Trgu u Bijeljini prisluživanje svijeća i odavanje počasti palim srpskim junacima –...

Moleban u 17.00 časova u crkvi Sv. Đorđa u Bijeljini a u 17.30 časova prisluživanje svijeća i odavanje...