PETROVIĆ: Struja neće poskupjeti

Datum:

Share post:

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ Luka Petrović izjavio je da neće doći do promjene cijena električne energije građanima nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske da tarife za obračun, koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom.

„Najviše rukovodstvo Republike Srpske je sa najodgovornijim ljudima iz ove oblasti vidjelo da je to u suštini samo pravna forma imenovanja tih grupa i neće doći do pomijeranja cijena električne energije građanima“, rekao je Petrović sinoć za ATV.

On je istakao da su pojedinci iz opozicije, prvenstveno Nebojša Vukanović pokušao da poništi tarife za obračun električne energije i objasni kako je on „doprinio svim građanima“, a da je urađeno onako kako je naveo u apelaciji Ustavnom sudu Republike Srpske desilo bi se da bi 86 odsto građana imalo povećanje cijena.

Petrović je naveo da svako ima pravo da podnese apelaciju na bilo koju odluku nekog nivoa vlasti, kao što su to uradili neki opozicionari za blok tarife, ali pitanje je da li će ovo biti od koristi građanima, jer je tim sistemom bilo zaštićeno 86 odsto građana Srpske.

Petrović je pojasnio da su predstavnici opozicije probali da iskoriste apelaciju da vrate cijene električne energije, ali je ERS sačinila prijedlog kako bi se mogle vratiti tarifne grupe još prije dvije godine.

„Mi smo to uputili na analizu Regulatornoj agenciji za energetiku, koja je po Zakonu o električnoj energiji nadležna da uvodi novu tarifnu metodologiju i tim sistemom smo zaštitili 86 odsto građana“, rekao je Petrović.

On je precizirao da su građani, koji su po starom sistemu trošili do 800 kilovatčasova električne energije, imali snižene ili iste račune za električnu energiju, a oni koji su trošili više od toga su dobili veće račune.

„Kada se pravila nomenklatura u samoj odluci Regulatorne agencije, ispalo je da su i oni do 500, 1000 i 1500 i oni koji su trošili više od toga, našli se u jednoj tarifnoj grupi, po kojoj je bilo moguće ispostaviti tri različita računa“, pojasnio je Petrović.

On je dodao da ne može jedna tarifna grupa da ima tri podgrupe, nego samo jednu.

Petrović je istakao da, kada se električna energija koristi u manjoj količini, onda je država racionalna i nije potreban angažman termoelektrana, a kada se troši više energije i pokrenu termoelektrane, onda je cijena duplo skuplja od hidro električne energije.

„Iz tog razloga je i Elektroenergetska zajednica dala saglasnost na naš tarifni sistem prije godinu i po dana, a podržale su ga i međunarodne institucije. Stremljenja EU su takva da se racionalno ili manje troši električna energija bez zagađenja životne sredine“, pojasnio je Petrović.

On je istakao da je ovaj tarifni sistem primjenjiv uveliko u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, a i u Federaciji BiH najavljuju takav sistem kako bi zaštitili kupce koji manje troše.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nemanja Gruban, odbornik u Skupštini Prijedora, pristupio Selaku i SPS

Nemanja Gruban, odbornik u Skupštini Prijedora, pristupio SPS-u Nakon razgovora sa Goranom Selakom, predsjednikom Socijalističke partije Srpske, ovoj partiji...

Iran, uprkos napadu Izraela, na pragu da NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU

Međusobni napadi Izraela i Irana još jednom su bacili svjetlo na činjenicu da ovaj sukob može da se...

Dragan Bojanić na čelu UFSI OFS Bijeljina

Dragan Bojanić je i zvanično potvrđen za predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina. Njega su delegati izglasali...

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...