Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je obavijestio javnost putem svog zvaničnog FB naloga obavijestio javnost da počinje gradnja osnovne škole i vrtića u njegovom rodnom selu, Donjem Crnjelovu, te post prenosimo u cjelosti:

POČETAK IZGRADNJE ŠKOLE NA MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Kao Međunarodni dan maternjeg jezika proglašen je 21. februar od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Baš danas me je dočekala najljepša vijest otkako sam stupio na dužnost gradonačelnika, a to je početak gradnje osnovne škole i vrtića u mom rodnom selu, u Donjem Crnjelovu.

Međunarodni dan maternjeg jezika je idealan za početak gradnje škole, nosi duboku simboliku na više nivoa.

Za opstanak jednog naroda najbitnije je čuvati i njegovati nacionalnu istoriju i maternji jezik, jačati vjeru i ulagati u obrazovanje.

Škola nosi i nosiće ime najvećeg srpskog prosvetitelja Svetog Save. Odlučili smo da u temelje škole za vijek vijekova utkamo simbole sa Svetosavskog puta. Tako smo u nedjelju darovani kamenom iz porte manastira Studenica, uz blagoslov igumana Tihona.

Upravo u zadužbini svog oca Stefana Nemanje, Sveti Sava je napisao jedno od najvećih djela srpske književnosti, a to je “Studenički tipik“. Ovo monumentalno književno delo je prvo koje je napisano na čistom srpskoslovenskom jeziku,  predstavlja jedno od najznačajnijih rukopisnih nasljeđa koje je postavilo temelje srpske književnosti.

U “Studeničkom tipiku“ je sadržano sve ono što nam je potrebno za opstanak- sačuvana istorija kroz “Žitije Svetog Simeona“, jezik, pismo i kultura, kao i vjera kroz zabilježena monaška svjedočenja, pravila i način života u manastiru. Ljepota vanvremenskog književnog izraza je kroz ovo djelo sačuvana, a ja obećavam da ću nakon završetka izgradnje i opremanja škole pokloniti u svoje lično ime prevedeno djelo “Studenički tipik“ koje će obogatiti školsku biblioteku.

Večeras ću vam otkriti iz koje velike srpske svetinje nam dolazi drugi kamen koji ćemo utkati u temelje škole, a po pristizanju i trećeg kamena sve će biti spremno za završetak izgradnje temelja škole “Sveti Sava“ u mom rodnom Crnjelovu.

Majstorima želim srećan početak radova, a djeci i učiteljima da ova obrazovna ustanova bude na dar i da iz nje izlaze najbolji i najškolovaniji ljudi koji će ime sela Donje Crnjelovo, ime grada Bijeljina, pronositi u svijet i koji će uvijek koračati jednim jedinim ispravnim putem a to je Svetosavski!

“Jezik je hranitelj naroda, Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sjedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име