Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o stanju epidemije afričke kuge svinja u Semberiji. Još na samom početku epidemije svinjske afričke kuge, Petrović je zatražio od UIO i Kancelarije za veterinarstvo, da iznesu podatke ko su ljudi koji su uvozili svinje.

“Poslije 40 dana, Kancelarija za veterinarstvo se udostojila se da odgovori sa sljedećim podacima: od početka godine do 20. Juna uvezeno 3.310 prasadi namijenjenih za tov. Uvoznici su bili u poslovanju – prvi uvoznik “Agro Stevanović”, Cvijeta Stevanović iz Srednje Čađavice, Lipik bb, drugi uvoznik je GM Prom d.o.o. iz Donjeg Magnojevića i treći uvoznik je Franko Džep Brčko Distrikt BiH. Ta firma je registrovana i u Vršanima i Brezovom Polju. Kada su u pitanju navedeni uvoznici, tražimo od istražnih nadležnih organa da se uključe u ovo i da nam kažu i razotkriju iz kojih država i regija, Njemačka, Danska ili neke treće zemlje je vršen uvoz i da li u tom trenutku su uvožena prasad iz zaraženih i ugroženih područja u navedenim državama i šire. Kojom putanjom su se kretala prasad, odnosno svinje dok nisu došle do Bijeljine. Ko su autoprevoznici koji su vršili navedeni transport prasadi?!”, rekao je Petrović.

Kako kaže, sve su ovo pitanja za istražne organe na bazi dobijenih podataka, te od njih očekuje i brze odgovore.

Međutim, uz UIO još uvijek nisu stigli adekvatni odgovori, jer, kako kažu, ne mogu otkrivati identitet pravnih lica, odnosno, ko su uvoznici.

“Nelogično je da je na carinskom području BiH zatraženo izdavanje 23 carinske deklaracije za tranzit, odnosno, provoz žive stoke svinja kroz BiH za period od 1. Marta do 20. Juna. I te deklaracije su izdate. To znači da je Uprava za indirektno oporezivanje registstrovala i izdala 23 carinske deklaracije, znači 23 prevoza svinja je bilo prijavljeno. Tu postoji veliki nesklad. Kancelarija za veterinarstvo, koja izdaje rješenja za provoz i tranzit žive stoke, odnosno, svinja u ovom periodu nije izdala nijedno rješenje. Uprava za indirektno oporezivanje je registrovala prevoz životinja, a Kancelarija je neobavještena, odnosno, ne zna se u kom zdravstvenom stanju nam se vrši transit”, rekao je Petrović.

Govoreći o radnoj grupi koja je zasjedala prethodne sedmice, Petrović je rekao da je zaključak bio da se po hitnoj proceduri uputi Prijedlog zakona o afričkoj kugi svinja, kao što je uradila Slovenija, da se znaju i prekršajne odredne i krivične odgovornosti, kao i da se ustanovi Zakon o afričkog kugi.

“Što se tiče radne grupe, to je – “lezi ljebe da te jedem”, mi na godišnji odmor, a domaćini neka se pate”, zaključio je Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име