Gradonačelnik Grada Bijeljina, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je istakao da je Grad Bijeljina u epidemiji afričke kuge svinja, prepuštena sama sebi. Kako kaže,Bijeljina se bori sama, počevši od ljudstva do materijalno-tehničkih sredstava.

“Ovo odgovorno tvrdim, zato što po pitanju dezbarijera i ljudstva, odnosno, materijalno-tehničkih sredstava, nemamo nikakvu pomoć. RUCZ se povukla sa teritorije Grada Bijeljina 19. jula, a posljednja radna mašina, koju je angažovala RUCZ, napustila Bijeljinu 27. Jula. Bijeljina je prepuštena sama sebi, da se bori sa ovom pošasti, a svi ostali kao da su otišli na godišnje odmore i nije ih briga što epidemija afrilke kuge svinja bukti u Semberiji”, rekao je Petrović.

Govoreći o statistici, Petrović je istakao da je zaključno sa jučerašnjih danom, broj eutanaziranih svinja 15.703 na području Grada Bijeljina. Takođe, danas je prilikom uzorkovanja potvrđeno prisustvo na 272 farme. Petrović prognozira da će, s obzirom na veličinu i broj potvrđenih uzoraka, do petka biti eutanazirano 20.000 svinja.

Petrović je istakao da je budžet Grada Bijeljine, u smislu potrošnje materijalno-tehničkih sredstava, angažovanja radne snage i mehanizacije, prenapregnut, jer su troškovi spali na budžet Grada.

“Ponovo smo uputili zahtjev Republičkom štabu za vanredne situacije da se i materijalno-tehnička sredstva, radna snaga i mehanizacija udostoje i vrati na teritoriju Grada Bijeljina, da pokažu zrno obraza i srama koji očito nemaju, jer su se pokupili i podvili repove, zaključno sa 27. Julom”, kaže Petrović

On je istakao i da su zatražili od Kompenzacionog fonda, resornog ministarstva i Republičkog kriznog štaba, da se hitno i neodložno izdvoje dodatna sredstva za naknadu štete izazvane eutanazijom, s obzirom da je direktna šteta preko 7 miliona KM.

Petrović je naglasio i da je struka, kako kaže, zakazala.

“Od četvrka kada je donešen zaključak da se proširena radna grupa odmah “baci na posao” u smislu izmjene Pravilnika, plana i programa mjera za suzbijanje afričke kuge svinja, ta radna ekspertska grupa se nije sastala. To je već peti i šesti dan kako se izgubio, a nismo imali nijedan konkretan prijedlog u smislu izmjena postojećeg Pravilnika. Poslije toliko vremena se u veterinarskim krugovima pojavljuju priče da se prasad mogu karakterisati kao kliconoše, odnosno, klinički zdravi nosioci kuge, a sve vrijeme se vrši eutanazija svinja. Onda se nameće pitanje da li je Republičkoj vlasti cilj da eutanaziramo sve i jednu svinju na nivou RS, jer veterinarska struka ćuti, izmjene Pravilnika ni do danas nisu uradili”, kaže Petrović.

On je istakao da je jedan od najvećih poraza struke zapravo sticanja prirodnog imuniteta protiv virusa afričke kuge svinja.

“Niko se za sve vrijeme nije sjetio da imamo na desetine i stotine domaćinstava koje bi mogle poslužiti kao ogledna farma, krmače, prasići, tovljenici… Da im analiziramo krv, koje su ostale prividno klinički zdrave, možda da se upotrijebe vakcine ili lijekovi”, smatra Petrović.

On je naglasio da pregled mišića dijafragme na trihinoskopski pregled, nije zabranjen, te apeluje na sve ljude da odnesu meso na pregled.

“S obzirom da niko nije odredio oglednu farmu, da smo eutanazirali 15.703 svinje, nameće se logičan zaključak da prema ovom planu suzbijanja afričke kuge svinja, eutanazija se nije pokazala efikasna. Nameće se pitanje kome je to u interesu da se sav stočni fond nulira?! Da pobijemo naše meso, a iz uvoza će sve i svašta stizati?! Ministar se tek prije nekoliko dana sjetio povećanih kontrola prilikom uvoza mesa, a kada se dostigne cifra od oko 30.000 svinja eutanaziranih, to je kraj za svinjogojstvo u Semberiji. Mi to nećemo dopustiti, nego ćemo iskoristiti priliku da u petak u Centar za kulturu pozovemo sve poljoprivredne proizvođače u domenu svinjogojstva, da vidimo njihovo razmišljanje. U protest – u protest!”, jasan je bio Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име