PETROVIĆ: Izgradnja novog Vatrogasnog doma teče po planu za ovu godinu (foto)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima posjetio je gradilište novog Vatrogasnog doma u Bijeljini.

Riječ je o trećoj fazi radova čija vrijednost iznosi blizu 700.000 konvertibilnih maraka, a rok za završetak je početak novembra tekuće godine. Ova faza podrazumijeva izgradnju prizemlja sa garažama, izgradnju betonske ploče i izgradnju jednog dijela objekta na spratu.

Osvrćući se na pitanje novčanih sredstava namijenjenih teritorijalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama, gradonačelnik Petrović je pojasnio da sada aktuelan još jedan problem u vezi s tim.

– Izuzetno je važno istaći da smo, putem Teritorijalne vatrogasne i spasilačke jedinice grada Bijeljina i Vatrogasnog saveza Republike Srpske, saznali da je dio novčanih sredstava oduzet od Vatrogasnog saveza i preusmjeren na budžet Republičke uprave civilne zaštite. Već duži vremenski period nema odgovora o iznosu, ali ni za koji vremenski period sredstva moraju biti utrošena za opremanje teritorijalno-vatrogasnih jedinica u Republici Srpskoj – rekao je Gradonačelnik i dodao da je Vatrogasni savez više puta upućivao dopise Republičkoj upravi civilne zaštite u vezi sa utroškom ovih sredstava, ali da odgovora još nema.

Što se tiče Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina, taj novac bi mogao biti utrošen za radove na ovom objektu ili unapređenje infrastrukture i kadrovskih kapaciteta, tj. na njihovu edukaciju.

Starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bijeljina, Mile Spasojević, je rekao da je, prema Zakonu o zaštiti od požara, do 2019. godine bilo predviđeno da 60 odsto sredstava iz republičkog budžeta bude preusmjereno lokalnim zajednicama, a 40 odsto Vatrogasnom savezu.

Međutim, sada je situacija drugačija – sredstva se preusmjeravaju na Republičku upravu civilne zaštite, a služe isključivo opremanju vatrogasnih jedinica gradova i opština u Republici Srpskoj. To se značajno negativno odrazilo na stanje u praksi.

-Za protekle tri i po godine ništa od opreme nije nabaljeno. Ne znamo u koju svrhu je taj novac potrošen, a ne znamo ni koji je iznos u pitanju – kazao je Spasojević.

Gradonačelnik Bijeljine obišao radove na izgradnji novog Vatrogasnog doma (foto)

Završetkom treće faze izgradnje vatrogasnog doma u Bijeljini biće utrošeno oko 1.600.000 KM, kako je i planirano za ovu godinu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...

BOSIĆ, SDS: Odbijanje Zakona o PDV je neviđen izraz bahatosti

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda, govoreći o stavu SNSD-a i neusvajanju Zakona o podizanju limita za ulazak...