PETROVIĆ I LUKIĆ: Pojačati inspekcijske kontrole prometa životinja pred praznike (foto)

Datum:

Share post:

Danas je u Bijeljini održan sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje su predstavljali pomoćnik ministra Negoslav Lukić i glavni republički veterinarski inspektor Vladimir Milijević, kao i saradnici gradonačelnika Bijeljine.

-Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na sjednici Lokalnog kriznog centra (LKC) u proširenom sastavu razgovarali smo sa pomoćnikom ministra Negoslavom Lukićem i glavnim republičkim veterinarskim inspektorom Vladimirom Milijevićem. Tema je bila bolest svinja izazvana virusom afričke kuge svinja, zbog koje je prije nekoliko dana ponovo eutanaziran veći broj svinja, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića.

-Ovom prilikom je dogovoreno da se u narednim sedmicama, prije svega zbog praznika koji nam predstoje za dvadesetak dana – Prvog maja, Vaskrsa i Đurđevdana, vrše pojačane kontrole i nadzor od strane republičkih i lokalnih inspekcijskih i policijskih organa i da se sankcioniše nelegalan promet životinja, kaže se u saopštenju za javnost.

Iz Kabineta gradonačelnika Bijeljine dalje se navodi kao važna informacija za uzgajivače svinja, da u narednom periodu neće biti isplaćivane odštete za eutanazirane svinje koje nisu obilježene ušnim markicama.

-Zato još jednom apelujemo na domaćine da obilježavaju svoje svinje, kako bi životinje bile evidentirane u veterinarskom informacionom sistemu i, u slučaju pojave bolesti i eutanaziranja, oni mogli dobiti odštetu za te životinje. U tom cilju biće pokrenuta kampanja kako bi domaćini dobili sve informacije o postupku markiranja životinja, ali i o načinima na koje će biti moguće anonimno prijaviti šverc, odnosno, nelegalnu prodaju svinja, pojsnili su iz Kbinet grdobačelnika.

-Dogovoreno je i da LKC Ministarstvu pošalje spisak lokacija na kojima su ukopavane eutanazirane svinje, a imajući u vidu da je prošle godine Grad utrošio preko pola miliona KM na eutanaziranje i ukopavanje svinja, predložili smo da Ministarstvo ne refundira ta sredstva, već da ih uloži u obilježavanje i odgovarajuće upravljanje ovim lokacijama. Time bi se stekli uslovi da ove lokacije postanu stočna groblja, jer nije dobro da stočna groblja budu regionalna, a da se eutanazirane svinje prevoze iz jedne u drugu mjesnu zajednicu, jer se tako povećava mogućnost širenja zaraze, piše na kraju saopštenja za javnost.

Dešavanha u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

OBRAČUN VODNIH NAKNADA U 2023. GODINI: U Budžet prikupljeno 21.413.658,21 KM

Javna ustanova „Vode Srpske“ u toku 2023. godine izdala je obveznicima 528 rješenja o obračunu posebnih vodnih naknada. U...

Gram prevencije je duplo značajniji od kilograma liječenja – Na vrijeme se obratite Centru za promociju i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina (video)

U februaru  tekuće godine u sklopu Doma zdravlja Bijeljina osnovan je Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti...

NEŠKOVIĆ: Dom naroda BiH u blokadi već dva mjeseca voljom bošnjačkih delegata

Dom naroda Parlamenta BiH je već mjesec i po dana u blokadi i bez zasjedanja. Bošnjački klub delegata...

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO: Apel građanima da obrate pažnju tokom boravka na otvorenom i da se ne kreću kroz neuređena područja koja mogu biti...

Saopštenje JZU Institut za javno zdravstvo, prenosimo u cjelosti: "S obzirom na nastupajuće praznike i toplije vrijeme kada se...