SLOBODAN PETRIĆ: Grad je trebao ranije da reaguje i proglasi vanredno stanje (video)

Datum:

Share post:

Slobodan Petrić, farmer iz Magnojevića, bio je gost portala Dešavanja u Bijeljini i emisije „Oko u Oko“. Govoreći o reakcijama nadležnih, kako republičkih, tako i lokalnih institucija, Petrić je rekao da nije zadovoljan, naročito reakcijom gradskih vlasti.

On smatra da je Grad trebao ranije da reaguje i proglasi vanrednu situaciju, prije nego što je to uradilo ministarstvo.

„Imali smo situaciju da je Gradonačelnik proglasio elementarnu nepogodu drugi dan nakon strašne oluje gdje su nastale štete na plastenicima, ali zašto to nije uradio po pitanju afričke kuge svinja?! Pogotovo ako znamo da je šteta na poljoprivredi oko dva miliona, a mi imamo štetu oko devet miliona maraka. Mislim da je Grad trebalo prije da reaguje, da pokuša da se pomogne“, kaže Petrić, te dodaje da odvoz uginulih svinja i dalje ne funkcioniše kako bi trebalo, te da je to jedan od glavnih izvora prenosa zaraze.

Kada je riječ o ministarstvu, Petrić kaže da je urađeno sve što je bilo u njihovoj nadležnosti, te da nema sumnje da će i ostatak novca za naknadu štete biti isplaćen.

Nije istina da mi nismo dopustili ulazak, samo smo rekli da ulaze na svoju odgovornost

Petrić je podsjetio da je nedavno, zajedno sa nekoliko farmera, ispred Gradske uprave čekao sastanak sa Gradonačelnikom, te da isti nije nikada održan.

„Imali smo situaciju da posle tri dana od preporuka SZO, Gradonačelnik lično potpiše naredbu veterinarskim inspektorima da obiđu farme u Magnojeviću i da prebroje svinje. To je nedopustivo bilo u tim uslovima, gdje smo imali preporuke i mjere da ne dopuštamo nikome ulazak na farme i da smanjjimo kontakt sa svinjama, a Gradonačelnik nam pošalje inspektore koji su došli sa jama gdje se radi eutanazija. Nije istina da mi nismo dopustili ulazak, samo smo rekli da ulaze na svoju odgovornost, sve posle toga što se desi, smatramo da su oni donijeli zarazu. Mi smo samo htjeli razgovor sa Gradonačelnikom, ne vidim razlog da se tako nešto radi, svi mi smo PDV obveznici, registrovani u APIF-u, tako da uopšte nije bilo razloga da se ulazi u farme“, kaže Petrić.

On je istakao i da je cijela situacija u vezi afričke kuge svinja, dostigla i politički nivo, kako kaže, krivicom Gradonačelnika.

„Vjerovatno da se ovo malo diglo i na politički nivo, nije bilo potrebe, mi to nismo uradili, Gradonačelnik je to uradio, ne znam iz kog razloga, ali će vrijeme pokazati. Na sastanku na kom smo bili prije neki dan, bilo je pitanje Gradonačelniku koliko Grad planira da izdvoji sredstava da se pomogne u suzbijanju afričke kuge svinja. Ako Grad planira da izdvoji milion KM za pomoć povrtlarstvu, onda treba da izdvoji i određeni dio sredstava da pomogne i farmerima. Ne postoje manji ili veći farmeri, svi su oni značajni i svako ima svoju muku. Treba svima pomoći, ne treba nas dijeliti kao što je to uradio Gradonačelnik koji je napisao da smo mi „veći farmeri“, a ja ne vidim da smo mi u boljoj ili goroj poziciji, svi smo mi na ovom tržištu isti bez obzira na broj svinja“, kaže Petrić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SELAK, SP: Kurtijev teror – izvor svih problema

Nakon jučerašnjih oružanih sukoba na sjeveru Kosova i Metohije, predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da...

SPC i vjernici danas slave svetog Avtomona

Sveti sveštenomučenik Avtomon živio je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon...

Izvršena provala u prostorije JKP „Gradsko groblje“ Bijeljina – Ukraden pazar od preko 4.000 KM (foto)

Saopštenje JKP "Gradsko groblje" prenosimo u cjelosti: "Dana 24.09.2023. godine, u nedjelju, između 15:00 časova i 07:00 časova 25.09.2023....

LUKIĆ: Situacija sa afričkom kugom svinja u Srpskoj povoljnija

Koordinator Resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Njegoslav Lukić rekao je da je situacija sa...