PET MAGAZIN: Znakovi da je pas ljubomoran

Datum:

Share post:

Stručnjaci za životinje i bihejvioristi se ne slažu uvek oko toga da li psi ljubomoru osećaju na isti način kao ljudi. Studija sprovedena pre nekoliko godina sugeriše da psi zaista osećaju zavist, ali, zanimljivo je da bi to moglo da bude zasnovano na drugim instinktivnijim emocijama, poput čuvanja resursa. Bez obzira na to da li se radi o potpuno istim osećanjima kao kod ljudi ili ne, kada se malo bavite ovom temom, dolazite do zaključka da psi zaista umeju da budu ljubomorni. Oni umeju da se vežu za ljude, pa i za predmete, i prirodno je da žude za onim što smatraju svojim. Lepo je znati da vas pas voli i da je ljubomoran na svakoga ko vam priđe, ali ljubomorno ponašanje ne sme da pređe u naviku, jer nije dobro, a ni zdravo za vašeg ljubimca.

Trikovi

Tokom treninga vaš pas je naučio da ga nagrađujete. Dajete mu poslastice i pohvale kad se prevrne, zavrti. Ako očajnički želi vašu pažnju, izvođenje trika čini se kao dobar način da dobije ono što želi. Ako razgovarate telefonom, nemojte da se iznenadite ako vaš ljubomorni ljubimac izvede neki prethodno naučeni trik samo da bi vam privukao pažnju.

Gurkanje

Kada je pas „naporan“, stalno vas gurka, blokira vam put, ili se naslanja na vas, on vam u stvari pokazuje da je ljubomoran. On u tom trenutku zahteva vašu pažnju i prosto ne može da podnese ideju da neko drugi ima dobija veći deo vaše pažnje od njega samog.

Agresija

Režanje, nasrtanje i napad smatraju se činovima agresije. To se može dogoditi kada udobno sedite sa psom i on zareži na svakoga ko se usudi da vam priđe. Ova vrsta ljubomore može biti usmerena i na ljude i na druge kućne ljubimce.

Manipulacija

Iako im trikovi koje izvode mogu doneti i pohvale, ljubomorni psi ne brinu uvek o tome kakvu reakciju izazivaju, sve dok je izazovu. U njihovom umu, loše ponašanje je istovetno nekom dobrom činu. Ako skakanjem na vas, grickanjem nameštaja ili trčanjem oko kuće privuku vašu pažnju na sebe, i odvrate vas od bilo čega što ste radili, psi to smatraju pobedom. Oni su izvrsni manipulatori.

Odlazak

Ljubomora je često izraz nesigurnosti. Ako pas oseća da je zanemaren, on postaje ljubomoran i možda neće umeti da se nosi sa tim osećajem, pa ponekad svoje emocije izražava napuštanjem prostorije. Nemojte da vas ovo iznenadi, ali svakako vam savetujemo da potražite pomoć stručnog lica, veterinara koji se bavi ponašanjem pasa.

Savet +

Provodite dovoljno vremena sa psom i pobrinite se da se on oseća voljeno i da vam je važan. Smanjite sve uzroke njegovog stresa, pridržavajte se uobičajene rutine i izbegavajte promene. Ukorite psa kada pokuša da se ugura ispred vas, laje ili na neki drugi način skreće pažnju na sebe na štetu druge strane, a zatim ga ignorišite. Posle ga pohvalite. Trenirajte svakodnevno sa vašim ljubimcem.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Magazin PAS

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srpska bogatija za 22 bebe: U porodilištima rođeno 13 dječaka i 9 djevojčica

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, 13 dječaka i devet djevojčica, rečeno je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 4,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 4. oktobar: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođene TRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri bebe, dva dječaka i...