PET MAGAZIN: Zašto mačke vole obuću

Datum:

Share post:

Vlasnici mačaka su možda primetili da njihove mačke imaju očiglednu opsesiju cipelama, bilo da ih njuškaju, igraju se sa njima, pa čak i spavaju na njima, u njima ili blizu njih. Zašto mačke toliko vole da spavaju na cipelama?

Postoje legitimni razlozi zašto mačke smatraju cipele tako fascinantnim, a razumevanje ovih razloga može pomoći u suzbijanju bilo kakvih problema vezanih za cipele u budućnosti. Evo nekoliko razloga zašto bi mačke želele da ostanu u blizini cipela.

Postoje legitimni razlozi zašto mačke smatraju cipele tako fascinantnim, a razumevanje ovih razloga može pomoći u suzbijanju bilo kakvih problema vezanih za cipele u budućnosti. Evo nekoliko razloga zašto bi mačke želele da ostanu u blizini cipela.

Poznat miris

Za mačku, čulo mirisa je verovatno najvažnije od pet čula. On je četrnaest puta jači od čovekovog i one imaju dvostruko više mirisnih receptora nego ljudi. Mačke su po prirodi radoznale i istražuju nove mirise, ali će takođe tražiti mirise koji su im poznati i zbog kojih se osećaju sigurno i opušteno.

Teritorija

Mačke same stvaraju i luče svoje jedinstvene mirisne feromone u žlezdama po celom telu, uključujući i obraze. Kada vaša mačka trlja lice o vas ili neki predmet, ona ostavlja svoj trag kao način da kaže: „Bila sam ovde ranije. Ovo pripada mom prostoru i čini da se osećam sigurno“. Mačke će ići ka stvarima koje mirišu na njih i koje vole. Spavanje na vašim cipelama jednostavno je način vaše mačke da kaže da im je udobno u vašem društvu, da im vaše prisustvo prija i da vas vole!

Zona komfora

Vaša mačka možda ne samo spava ili provodi vreme na vašim cipelama da bi vam rekla da vas voli. Predmeti koji mirišu na vas — odeća, obuća, ćebad — mogu vašu mačku utešiti u stresnim situacijama. Spavanje na cipelama bi mogla biti metoda samoumirenja vaše mačke dok ste odsutni tokom dana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Minja cat

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VLADA SRPSKE: Tri puta povećavana plata u javnom sektoru prema sporazumu sa sindikatima

Plate zaposlenih u javnom sektoru povećane su u tri navrata nakon što su Vlada Republike Srpske, odnosno resorni...

50 godina Opel Kadetta C

Proizvođač iz Riselshajma obilježava pet decenija od lansiranja legendarnog klasika. Riječ je o Kadettu C, modelu koji se...

FK ’’Zadrugar’’ iz Crnjelova ogorčen na suđenje: Igraču slomljena noga – spriječimo nasilje u sportu (foto,video)

Teška povreda mladog igrača Zadrugara iz Donjeg Crnjelova Slobodana Jelića obilježila je meč  ovog kluba i domaćina Glasinca...

KALABUHOV: Bez rezolucije Savjeta bezbjednosti niko ne može biti visoki predstavnik

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je da je stav Rusije da Kristijan Šmit nema mandat...