PET MAGAZIN: Vodite računa o vremenu kada izlazite u šetnju, tokom leta

Datum:

Share post:

Kada je u pitanju vođenje adekvatne brige o šetnjama pasa tokom vrelih dana, postoje neki važni saveti koje morate imati u vidu. Nabrojaćemo ih i o svakom reći nešto detaljnije. Pokušajte da se vodite ovim pravilima, kako ne bi ugrozili dobrobit svog psa.

Izaberite pravo vreme

Smanjite šetnje tokom najtoplijeg dela dana. Rani jutarnji ili kasni večernji sati su najbolje vreme za šetnju, jer su temperature tada niže i podloga nije previše vruća za šapice pasa.

Štitite šapice

Vreli asfalt ili trotoari, mogu biti previše vrući za šapice pasa. Pre nego što krenete u šetnju, stavite dlan na površinu i proverite da li je bezbedna za hodanje. Takođe, razmislite o upotrebi posebnih zaštitnih čarapa ili obuće za pse. Bolje i to nego da povredite šape i stvorite ozbiljne rane.

Hidrirajte psa

Ponesite dovoljno vode za psa tokom šetnje. Koristite specijalnu prenosivu posudu za vodu ili nosite flašicu s vodom i posudu za piće. Redovno ponudite psu vodu tokom šetnje kako bi imao dostupnu vodu kad god želi.

Obratite pažnju na znakove toplotnog udara

Pratite ponašanje svog psa tokom šetnje. Ako primetite znakove kao što su preterano brzo disanje, letargija, povraćanje ili kolaps, odmah potražite hlad i vodu i kontaktirajte veterinara.

Skratite šetnje

Tokom vrelih dana, skratite dužinu šetnji kako biste smanjili izlaganje psa visokim temperaturama. Čak i ako ne primećujete promene kod psa, to ne znači da već u sledećoj minuti neće imati neke probleme. Zato, bolje sprečiti.

Pronađite hladovinu

Tražite hladovinu tokom šetnje. Šetnja kroz parkove sa drvećem ili u blizini vode može pružiti prirodnu zaštitu od sunca.

Koristite zaštitu od sunca

Psa sa kratkom dlakom ili svetlim krznom, mogu da sagore. Razmislite o upotrebi zaštitne odeće ili specijalnih sprejeva namenjenih psima. Svakako se pre odluke posavetujte sa veterinrom.

Sve ove mere će vam pomoći da adekvatno vodite računa o šetnjama pasa tokom vrelih dana, pružajući im udobnost i sigurnost. Jer zdravlje pasa uvek mora da nam bude na prvom mestu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: petmagazine.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Miličević poručio Upravi ERS: Smanjite cijenu struje, dosta je eksperimenata!

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske...

PUCANJ KOJIM JE POČEO RAT: Dan kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović

Na današnji dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Ramiz Delalić zvani Ćelo ubio je srpskog...

Danas je praznik Svetog Teodora Tirona

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Riječ "tiron" znači...

BIJELJINA: Novo rukovodstvo mladih NPS – Katarina Stević, Bojan Perić i Teodora Pavlović (foto)

Sinoć je u Bijeljini održan izbor rukovodstva Aktiva mladih Narodne partije Srpske. Dosadašnji predstavnici AM su se zahvalili na...