xr:d:DAEvQ9Ug3JQ:2391,j:523960569878742162,t:24013012

Svako poželi da ima dobermana jer je lep, a on nije pas za svakoga. Otkrijte da li je za vas

Ukoliko ste nekad imali priliku da upoznate dobermana pinčera, inteligencija i lojalnost ovih pasa bez sumnje je na vas ostavila utisak. Izuzetni, ali neretko neshvaćeni dobermani poznati su najvećem broju ljudi kao psi čuvari, ali poslednjih nekoliko decenija stiču sve veću popularnost širom sveta. Njihova lepota je razlog da gotovo svako poželi dobermana, ali činjenica je da on nije pas za svakoga. Karakteristike postignute pažljivim selektivnim uzgojem uslovljavaju da je ovom psu potreban posvećen i iskusan vlasnik, kao i pravilan i kontinuiran trening, kako bi postigao svoj pun potencijal. Kako bismo malo bolje razumeli dobermana, donosimo sedam interesantnih činjenica o ovoj pasmini.

Kada doberman živi u malom i ograničenom prostoru bez svakodnevne fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije, postane depresivan, destruktivan i agresivan

  1. Za sve je kriv nemački poreznik

Istorija rase dobermana definitivno je interesantna. U 19. veku nemački skupljač poreza i uzgajivač pasa Luis Doberman postavio je sebi zadatak da stvori perfektnog psa čuvara. Cilj mu je bio da kreira rasu krupne građe i zastrašujućeg izgleda, lojalnu i inteligentnu, koja bi ga pratila i štitila u njegovom poslu. Ukrštanjem više rasa, uključujući nemačkog pinčera, rotvajlera, mančester terijera, engleskog hrta i drugih Luis je posle mnogo godina uspeo da stvori psa kog danas poznajemo kao doberman pinčer.

  1. Visoko inteligentna rasa

Činjenica je da je inteligencija veoma teško merljiva, a naročito kod pasa. Međutim, istraživanja iz oblasti psihologije ovih životinja koja su se bavila merenjem sposobnosti pasa različitih rasa da nauče i poslušaju komande otkrila su da su dobermani u ovome veoma uspešni. Oni efikasno uče i do 50 različitih reči i rado sarađuju. Ipak, to ne znači da su dobermani psi s kojima je lako raditi. Zahtevaju iskusnog hendlera koji će upotrebiti pravilne metode da njihovu energiju i želju za učenjem na adekvatan način usmeri.

  1. Dobermani su radni psi koji uživaju u poslu

Ova rasa pasa stvorena je za rad i njena energičnost i voljnost za istim govore u prilog tome da im je rad potreban. Kada doberman živi u malom i ograničenom prostoru bez svakodnevne fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije, neretko postane depresivan, te destruktivan i agresivan. Dobermani su se koristili kao policijski i vojni psi, ne samo zbog svog izgleda ili snage, već i zbog brzine. Psi ove rase izuzetno brzo trče i potrebno im je da svakodnevno na ovaj način utroše energiju.

Ukrštanjem više rasa, uključujući nemačkog pinčera, rotvajlera, mančester terijera, engleskog hrta i drugih, Luis je posle mnogo godina uspeo da stvori dobermana pinčera

  1. Skraćivanje ušiju i repa igralo značajnu ulogu

Dobermani su bili uzgajani da budu lični zaštitnici svojih vlasnika, što je za mnoge od njih značilo da u svakom trenutku treba da budu spremni za odbranu i napad. Uši i rep, za koje bi ih suparnik mogao uhvatiti i povući, predstavljali su potencijalni rizik za ove pse. Osim toga, rep dobermana je osetljiviji nego kod drugih rasa, te koža na njemu lako i često puca. Spuštene uši su se kod mnogih rasa pokazale kao predisponirajući faktor za razvoj upornih infekcija ušnog kanala. Ipak, danas je u mnogim zemljama ova praksa zabranjena zbog dilema vezanih za dobrobit životinja koje je okružuju.

  1. Danas se gaje „nežniji“ dobermani

Kako dobermani vremenom sve više iz uloge zaštitnika i radnih pasa prelaze u ulogu ljubimaca, uzgajivači sve manje favorizuju agresivnije pse za uzgoj. Iako su dobermani danas zaista „mekši“ od onih od pre nekoliko decenija, činjenica je da ponašanje ovih pasa umnogome zavisi od njihovog odgoja i treninga. Dobermani mogu biti veseli psi, prijateljski nastrojeni prema nepoznatim životinjama i ljudima, ali samo ukoliko su pravilno i blagovremeno socijalizovani i trenirani.

  1. Prepoznate su četiri različite boje dlake kod ove rase

AKC (American Kennel Club) prepoznaje četiri različite boje dlake (odnosno kombinacije boja) kod dobermana. U pitanju su crna i riđa, koja nam svima najčešće padne na pamet kada pomislimo na dobermana, te tzv. plava i riđa, crvena i riđa i na kraju bež i riđa. Iako se ponekad mogu videti slike potpuno crnih ili potpuno belih dobermana, ove boje se smatraju rezultatima ukrštanja s drugim rasama ili genetskim anomalijama, te nisu priznate od AKC-a.

  1. Dobermanima ne prija hladnoća

Mišićavo telo dobermana pinčera pokriveno je veoma kratkom dlakom, a takođe oni poseduju i veoma nizak procenat telesne masti. To znači da su dobermani poprilično osetljivi na niske temperature. Nije retko, zato, videti „strašnog“ dobermana obučenog u mekani džemperić u šetnji po hladnijem danu. Loše vesti za vlasnike dobermana jesu da ni po visokim temperaturama situacija nije mnogo bolja jer su zbog crne dlake podložni intenzivnom dejstvu sunčevih zraka

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: petsvetmagazin.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име