Prva istraživanja muzičkog ukusa kod pasa sprovedena su u Belfastu, na Kraljičinom koledžu. Istraživači su psima puštali popularnu muziku, poput pesama Britni Spirs ili Robija Vilijamsa, zatim klasičnu (Vivaldija i Betovena), a potom i hevi metal i „tvrđi“ rok poput Metalike.

Istraživači su utvrdili da metal i rok defi nitivno nisu omiljeni našim najboljimčetvoronožnim prijateljima, jer su po puštanju ovih tonova postajali nervozni i glasno lajali. Klasična muzika pokazala se kao ona koja je najviše smirivala pse – nakon svega nekoliko sekundi psi bi legli i umirili se. Međutim, klasika na pse ima tek trenutni efekat, odnosno, ako im se pušta tokom dužeg vremenskog perioda (nekoliko dana), psi postaju nezainteresovani.

Zato su u pomoć priskočili i istraživači s Univerziteta u Glazgovu. Oni su različite vrste muzike puštali psima u prihvatilištima i merili im pri tome otkucaje srca i analizirali mokraću kako bi utvrdili lučenje hormona stresa. Istraživanje je trajalo pet dana, i svakog dana tokom šest sati psima je puštana određena vrsta muzike – klasična muzika, pop, „mekši“ rok, soul/fank i rege. Svaki od žanrova imao je određeni umirujući efekat na pse (jer je „agresivna“ muzika preskočena u istraživanju), ali su ipak najbolje rezultate pokazali rege i mekani rok. Psi su nakon slušanja ovih žanrova imali najniži puls i bili najmanje pod stresom.

I zato, svojim mezimcima do mile volje puštajte Boba Marlija – uživaće i biti relaksirani.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Magazin Pas

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име