PET MAGAZIN: Krznena terapija

Datum:

Share post:

Gizmo je terapeutski pas koji „stoji” iza novog nacionalnog nastavnog plana i programa mentalnog zdravlja za decu u Americi.

Gizmo je štene sa velikom misijom: da pomogne deci da se lakše prilagode periodu koji sledi posle pandemije kovida 19. Kako se psihološki i emocionalni problemi među decom vrtoglavo uvećavaju, ovaj pas od tri kilograma je glas koji stoji iza novog nastavnog plana i programa, „Gizmo’s Pawsome Guide to Mental Health”, koji će decu u školama širom Amerike učiti o mentalnom zdravlju.

– Deca su odlično odreagovala na ovo slatko štene i njegovu poruku – rekla je Helen Pridžen, potpredsednica ogranka Američke fondacije za prevenciju samoubistava, koja je pomogla u kreiranju programa. – Gizmo pomaže deci da shvate da postoje stvari koje mogu da urade da sebi pomognu kada se osecaju tužno, ljuto ili zabrinuto. Mešanac maltezera i papilona prvi put je počeo da „radi” nakon što mu je prišao tinejdžer na pešackoj stazi kada je bio štene, rekla je njegova vlasnica Džen Adams za Today.

– Uvukao se u krilo dečaka. Pitala sam dečaka da li je dobro, kako se oseća, međutim, on nije odgovarao, ali je počeo nežno da mazi Gizma dok je tiho plakao – priseća se ona. – Jedna gospođa je tada sišla niz stazu i pitala da li je to moj pas. Rekla sam da jeste. Ona je rekla: „Tvoj pas zna. To je moj sin, a on je upravo saznao da mu je otac preminuo u tragičnoj nesreći.” I to je bio presudan trenutak – tada sam shvatila da Gizmo oseća kada neko pati i odmah želi da pomogne.

Plan i program

Cilj novog nastavnog plana i programa, napisanog iz Gizmove perspektive, jeste da nauči decu da brinu o svom mentalnom zdravlju prepoznavanjem znaka upozorenja i razvijanjem zdravih strategija suočavanja.

– Bio nam je potreban način koji je pristupačan, privata i umanjuje stigmu u vezi sa mentalnim zdravljem – rekla je Andrea Duerte, stručnjak za mentalno zdravlje, koja je pomogla u kreiranju ovog programa sa jednom neprofitnom organizacijom.

Gizmo se priključio timu koji je stvorio školski program za mentalno zdravlje dece kada ga je Andrea videla na događaju gde je radio kao terapeutski pas.

– Andrea je bila svedok toga u kojoj meri Gizmo pomaže. Prvo i osnovno jeste harizma koju on poseduje i to je pola „posla” – ljudi mu jednostavno sami prilaze. Sve ovo je dovelo do toga da je izdata i knjiga „Gizmo’s Pawsome Guide to Mental Health” koja se trenutno primenjuje u 100 učionica u Konektikatu. Vodič je dostupan javnosti i na mrežama organizacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Magazin PAS

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...