PET MAGAZIN: Korisni saveti za prilagođavanje mačke novom domu

Datum:

Share post:

Mačke su izuzetno osetljive na promenu okoline i često im je potrebno vreme da se prilagode novom domu. na portalu Minja cat pisali o ovom problemu, ali mu se vraćamo uvek sa novim savetima, s obzirom da je od izuzetne važnosti olakšati ovu tranziciju macama. Ako reagujemo pravilno, stvaramo ugodno okruženje za mačku, a da bi znali da smo reagovali kako treba, možemo slediti i neke korake i pružiti im podršku tokom ovog perioda.

Stručnjaci su istraživali kako mačke doživljavaju promene u okruženju. Pokazalo se da mace imaju snažnu vezu s teritorijom i menjanje prostora može izazvati stres i anksioznost. Stoga, pravilna priprema i postepeno upoznavanje sa novim prostorom mogu biti od ključne važnosti za lakše prilagođavanje.

Kada donesete mačku u novi dom, osigurajte joj sigurnu sobu u kojoj može provesti prvih nekoliko dana. Opremite je sa svojim poznatim, njenim predmetima, kao što su posude za hranu i vodu, posip za wc i omiljene igračke. Takođe, postepeno otvarajte vrata sobe kako bi mačka mogla istražiti ostatak kuće u svom tempu: kad ona hoće, koliko ona hoće.

Obezbedite mački sigurnost, ljubav i pažnju tokom ovog perioda. Obavezno je opet uspostaviti rutinu hranjenja i igre, kako bi se osećala sigurno i stabilno. Važno je imati strpljenja i razumevanja, jer svaka mačka se prilagođava u svom sopstvenom ritmu. Nema pravila – neka maca će se prilagoditi novom okruženju brzo, dok će drugoj trebati više vremena.

Prilagođavanje mačke novom domu u svakom slučaju zahteva vreme i strpljenje. Pružite im podršku i ljubav tokom ovog perioda, a kad se opet bude osećala kao svoj na svome, nastavite sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Minja cat

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

“GALERIJA CVIJEĆA DAJANA“: Nova cvjećara počela sa radom u Bijeljini (foto)

U Bijeljini je počela sa radom nova cjvećara – ’’Galerija cvijeća Dajana’’. Cvećara se nalazi u ulici Meše Selimovića...

LOPARE: U CENTRU ZA KULTURU OTVORENA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA I ODRŽANO PREDAVANJE O SREDNJOVJEKOVNIM STEĆCIMA (foto)

U Centru za kulturu je otvorena izložba likovnih radova Zdravka Mićanovića, za koju je umjetnik  inspiraciju našao u...

Izgradnja auto-puta Bijeljina – Rača u punom jeku, uskoro spajanje mosta

Put srpskog jedinstva, kako je nazvana dionica auto-puta Bijeljina - Rača trebalo bi da bude završen do planiranog...

Prošle sedmice održan prvi sastanak stalne radne grupe za količinu voda BiH i Hrvatske

Javna ustanova „Vode Srpske“ – Kancelarija za podsliv rijeke Vrbas u Banjaluci, 19. septembra bila je domaćin prvog...