Povezane mačke definišu se kao par mačaka koje su uspostavile blizak odnos jedna sa drugom. Neke povezane mačke su braća i sestre iz legla ili roditelji i njihovi mačići, ali mnoge nisu u srodstvu. Većina povezanih mačaka upoznate su jedne sa drugima od malih nogu i odrasle su zajedno.

Kako znati da li su mačke povezane?

Povezani par mačaka će provoditi vreme zajedno negujući jedna drugu, igrajući se zajedno, umiljavajući se i spavajući jedna pored druge. Dinamika vezanih mačaka može varirati, ali možda ćete otkriti da je jedna mačka uteha drugoj mački, jedna može biti dominantnija od druge, ili mogu biti ravnopravne. Svaki povezani par je drugačiji.

Šta se dešava ako se povezane mačke razdvoje?

Većina prihvatilišta za životinje će pokušati da nađu zajednički dom za povezani par. Njihovo razdvajanje može biti teško za obe mačke, što se može manifestovati kroz tugu, socijalno povlačenje i gubitak apetita. Ponekad je razdvajanje vezanog para neizbežno, zbog smrti ili nepredviđenih okolnosti, a uz mnogo vremena i nežne brige sa ljubavlju, oni će se prilagoditi, ali uvek je bolje držati povezani par zajedno gde god je to moguće. Na kraju krajeva, gde je to moguće, mačke sa jakom vezom treba da ostanu zajedno i većina azila će to predvideti.

Možete li naterati par mačaka da se povežu?

Upoznavanje mačića u ranom dobu može povećati verovatnoću da će par mačaka uspostaviti blisku vezu, ali tu nema garancije. Neke mačke više vole da imaju društvo, dok druge mogu pokazivati netrpeljivost, sve zavisi od njihovog karaktera.

Da li se povezane mačke svađaju?

Kao što ljudski parovi mogu imati nesuglasice, tako mogu i povezane mačke. U većini slučajeva, ovo će proći i oni se vraćaju ljubavi jednih prema drugima. Načini da se smanje razmirice među mačkama je da se osigura da postoji dovoljno ključnih stvari kao što su činije za hranu, posude za posip, kreveti i igračke i dovoljno odvojenih prostora za spavanje tako da svaka mačka može imati vremena da se osami ako to poželi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: petmagazine.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име