PET MAGAZIN: Kako da zaštitite psa u šetnji tokom hladnih zimskih dana

Datum:

Share post:

Mnogi vlasnici pasa u zimskim danima praktikuju kratke odlaske u šetnju kako bi njihovi ljubimci “na brzaka” obavili nuždu, i potom se vraćaju u toplinu doma.

Idok većina voli da provodi zimske dane u zatvorenom i toplom prostoru sa psom, ima vlasnika koji uživaju u šetnji na zimskoj svježini.

Kako da najbolje zaštitite psa u šetnji po snijegu

Šetnja psa po sniježnim uslovima je zdrava, ali postoje mjere predostrožnosti koje ćete morati da preduzmete kada izlazite napolje. U prošlosti se o ovome nije ni pričalo, ali je danas to sasvim normalno, s obzirom na sve nježnije rase čije zdravlje može da se naruši prilikom izlaganja ekstremnim vremenskim uslovima.

Sniježne površine, pogotovo sa dubokim snijegom, mogu da budu nezgodne, jer psi u njima lako gube orijentaciju i mogu da zalutaju.

Opšte pravilo za izlazak zimi glasi: “ako vidite da se pas muči i nerado boravi na hladnoći, pustite ga da obavi nuždu i vratite ga kući”.

Koje su opasnosti od šetnje psa po snijegu

Osim opasnosti od klizanja i pada, snijeg donosi i niz drugih rizika za pse. Snijeg se često tretira hemikalijama koje mogu da budu opasne za šape. Bljuzgavica i led često se tretiraju antifrizom koji je ekstremno opasan za pse. So i pijesak koji se posipaju po sniježnim površinama sadrže hemikalije koje mogu prouzrokovati rane na šapama, ako su im duže izložene.

Izbjegavajte da sa psom hodate po solju ili pijeskom posutim sniježnim površinama. Po povratku u dom, psu dobro isperite noge. Ledene kuglice posebno su opasne, jer se mogu formirati između prstiju i jastučića šapa i izazvati bol. Snijeg može da prikrije rupe i neravne terene, pa mnogi vlasnici radije drže pse na povocu dok šetaju po sniježnom vremenu.

Da li je psu potrebna zaštita za šape

Obuća za pse štiti šape od snijega, leda, soli i hemikalija. Ako se odlučite za ovu vrstu zaštite psećih šapa, nabavite udobnu obuću, jer većina pasa ne voli da je nosi.

Kako najbolje da zaštitite psa u zimskim uslovima

Evo nekoliko vrhunskih savjeta kako da zaštitie psa po zimskom vremenu.

Držite psa na povocu ako pada jak snijeg. Pas mora da ima ogrlicu i identifikacione oznake, u slučaju da se izgubi.

Obrišite noge, šape i stomak psu nakon šetnje, jer so i naslage, kao i vlaga od kiše ili snijega mogu iritirati njegovu kožu.

Nikada ne ostavljajte psa samog u automobilu, pa ni zimi.

Ne dozvolite psu da hoda po zamrznutim jezercima: led možda nije dovoljno tvrd da izdrži njegovu težinu. Ako pas propadne kroz led, nemojte ulaziti za njim, već mu pomozite da dopliva do vas i pozovite pomoć.

Antifriz je veoma otrovan, ali nažalost i ukusan psima: držite ga van njihovog domašaja i detaljno obrišite sa površina ako se prospe.

Redovno provjeravajte povoce, ogrlice i pojaseve psa, da biste bili sigurni da svi funkcionišu i da nisu izloženi riziku od oštećenja tokom zimskog vremena. Ako je izuzetno hladno, možda ćete teško postaviti i pričvrstiti kopče. Vlažno vrijeme može da izazove pojavu rđe na metalnim kopčama, piše Telegraf.

Bezbjednost psa i vlasnika je na prvom mjestu, pa se i vi obucite u skladu s vremenom i osigurajte da vi i ljubimac budete dobro vidljivi ukoliko snijeg vije ili je napolju magla.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uspješno izvedena pokazna vježba “Spasavanje 24 – Bratunac” (foto)

U Bratuncu je juče uspješno izvedena pokazna vježba „Spasavanje 24 - Bratunac“, koju je Republička uprava civilne zaštite...

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...