PET MAGAZIN: Da li Vam pas maše repom u desnu stranu

Datum:

Share post:

Svakom ljubitelju pasa poznati su oni dragoceni trenuci kada se njihov ljubimac veže uz njih i entuzijastično maše repom u znak pozdrava. Možda pritom primete na koju stranu pas više maše repom, desnu ili levu, a to takođe govori nešto o tome koliko je pas vezan za vlasnika.

Naime, istraživanje Kineske akademije nauka otkrilo je da psi koji su se udomaćili negde i stvorili bliskost s vlasnikom, repom više mašu u desnu stranu. Naučnici iz Pekinga posmatrali su pse u susretu s nepoznatim osobama tri dana. Otkrili su da, kako su psi sve više raspoznavali osobu, počeli su češće mahati repom u desnu stranu, ređe u levu.

Vođa istraživanja dr Yong Q Zhang smatra da je mahanje repom u desnu stranu povezano s levom stranom mozga koja je zadužena za procesuiranje pozitivnih emocija.

Prelazak na mahanje u desnu stranu sugeriše da psi, kako vreme odmiče, nepoznatu osobu počinju da percipiraju u pozitivnijem svetlu, komentarisala je rezultate istraživanja dr Debora Vels s Kraljičinog univerziteta u Belfastu, koja se više od 25 godina bavi proučavanjem psećeg ponašanja.

Studija, objavljena u časopisu iScience, koristila je 3D sistem za praćenje kretanja kako bi proučila na koji je način deset biglova mahalo repom dok su bili s ljudima pet minuta dnevno tokom tri dana. Ukupno su analizirali čak 21.000 mahanja, uključujući brzinu i udaljenost kojom su se pomicali repovi. Takođe su otkrili da svaki pas ima poseban obrazac mahanja – slično tome kako svaki čovek ima jedinstveni način hodanja.

– Pozitivna i negativna emocionalna stanja povezana su s aktivacijom levog i desnog prefrontalnog korteksa kod ljudi. Pretpostavljamo da bi mahanje repom u levu stranu moglo biti popraćeno aktivacijom desne strane mozga, dok bi mahanje repom u desnu stranu moglo biti popraćeno aktivacijom leve strane mozga u prefrontalnom korteksu, kazao je dr Yong Q Zhang.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rs.n1info.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanje na putevima u Srpskoj za 24. februar – Pretežno mokri kolovozi

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 24.02.2024 07:10:46 REPUBLIKA SRPSKA Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija nesmetano, a vozi se po...

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...