Mnogi vlasnici će reći da njihov nemački ovčar u parku nepogrešivo prilazi drugom nemačkom ovčaru, baš kao što i mops najpre njušne drugog mopsa. Da li to onda znači da se isti prepoznaju?

Naučnici kažu – teško da je to verovatno. Iako do sada nije bilo studija koje bi proučavale baš ovaj fenomen, stručnjaci za ponašanje pasa objašnjavaju da su psi u stanju da prepoznaju druge pse i da ih razlikuju od drugih životinja, poput mačaka ili medveda na primer.

Eksperimenti

Istraživači su ranijih godina u seriji eksperimenata utvrdili da će psi bez većih problema na fotografijama prepoznati druge pse, i da će šapom pokazati na sliku psa ili se oglasiti lavežom. Psi prepoznaju svoju vrstu. Ali da li je onda moguće da razlikuju i rase?

Rase

Kako tvrde američki stručnjaci za pse i njihovo ponašanje, kada se sretnu, i prepoznaju, dva psa iste rase, pre je reč o tome da mogu bolje da čitaju mimiku lica jedan drugome, kao i da dele neke slične karakteristike, kao što su društvenost i pristupačnost. Ipak su rase nešto na šta ljudi obraćaju pažnju, a mnogi čak i ne znaju koje je rase neki pas kada ga ugledaju.

Njuška

Tako će se pre dva nemačka ovčara ili dva border kolija odmah združiti u odnosu na dva kavalijer king čarls španijela, koji zbog svojih pljosnatih njuški neće baš odmah moći da „pročitaju” na licu drugog psa da li je prijateljski nastrojen i da li mogu postati drugari. Psima je komunikacija jedna od najvažnijih stvari, a pored njuha, čitanje mimike je najsigurniji način da razaznaju osećanja i namere drugih pasa. Zato se psi sa dužim njuškama i većom glavom bolje razumeju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: petmagazine.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име