Pedagoški fakultet u Bijeljini kroz projekat Erasmus+ KA1 nastavlja saradnju sa Univerzitetom Valahija iz Rumunije

Datum:

Share post:

Pedagoški fakultet u Bijeljini, na čelu sa prof.dr Daliborom Stevićem, danas je ugostio profesore i rektora Univerziteta Valahija iz Targovišta, u okviru Erasmus+ KA1 programa.

Prof. dr Dalibor Stević, poželio je dobrodošlicu gostima iz Rumunije, te izrazio zahvalnost na želji za daljom saradnjom. 
Naime, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Valahiji su dva partnerska Univerziteta, a kroz tu saradnju, partnerske, ali i prijateljske odnose ostvarili su i Pedagoški fakulteti sa pomenutih Univerziteta.

„Mi smo nedavno boravili u Rumuniji, na Univerzitetu Valahija, gdje smo dogovorili značajnu saradnju na polju naučno-istraživačkog rada. Oni imaju naučne skupove i časopise koji su visoko rangirani, te smo dogovorili da budemo suorganizatori naučnih skupova. Na taj način, razmijenićemo iskustva i proširiti saradnju, s obzirom da je Rumunija u EU, oni su, u odnosu na nas, u mnogo boljem položaju i imaju lakši pristup imaju fondovima koji se koriste za projekte“, rekao je Stević. 

Profesor dr Srđan Lalić istakao je da je učešće u ovakvim projektima veoma značajno za Univerzitet, a ovakve prilike iskoristiće da  praksu razvijenih zemalja usaglase sa našom zakonskom regulativom i Zakonom o obrazovanju.

TESTNA REKLAMA

„Takve zakonske regulative omogućiće našim studentima da jedan period svog školovanja provedu na Univerzitetu u inostranstvu i da  po završteku ovih studija, nastave studije na njihovim Univerzitetima. Konačan naš cilj zapravo jeste razvijanje internacionalizacije“, rekao je Lalić.

Kada je konkretno riječ o saradnji sa Univerzitetom u Valahiji, prof Lalić očekuje da saradnja omogući razmjenu profesora i studenata.

Rektor Univerziteta Valahija u Trgovištu, prof. dr Laura Monica Gorghiu, istakla je da joj je izuzetna čast boraviti na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, s obzirom na kvalitete koje Pedagoški fakultet nudi. 

„Valahija Univerzitet ima saradnju sa 143 Univerziteta, ali i pored toga, mi smo zainteresovani za nastavak dalje saradnje između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta Valahija. Naime, planirano je da saradnja traje od 2021. do 2027 godine, a ugovor se odnosi na razmjenu nastavnog kadra i studenata“, rekla je prof. dr Laura Monica Gorghiu.

Profesor Gabrijel Gorghiu sa Univerziteta Vahalija, zahvalio se menadžmentu Pedagoškog fakulteta na gostoprimstvu, te je govorio o počecima Univerziteta Valahija, koji je postigao izuzetne rezultate, iako je relativno mlad Univerzitet. 

„Univerzitet Valahija postoji 30 godina, nastali smo poslije Rumunske revolucije, nakon čega se promijenilo mnogo toga u našoj zemlji. Kada je osnovan, Univerzitet Valahia u Targovištu bio imao je dva fakulteta, 14 specijalizacija visokog obrazovanja i oko 700 studenata. Tokom godina, njegova struktura se mijenjala u skladu sa društveno-ekonomskim potrebama, zahtjevima radne snage i tržišta. Danas, Univerzitet Valahia obuhvata 10 fakulteta, 35 visokoškolskih specijalizacija, master i doktorskih studija, sektor inicijalnog i stručnog usavršavanja nastavnika i odeljenje za učenje na daljinu. Trenutno, 7.500 studenata pohađa nastavu na Univerzitetu Valahia“, rekao je Profesor Gabrijel Gorghiu.

Profesor Gabriela Alina Anghel, s obzirom da se bavi naučno-istraživačkim radom, iskoristila je priliku da pozove studente i profesore Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine, da pošalju svoje nauče radove, kako bi ih objavili u njihovom, ali svjetski poznatom časopisu, „International Journal of Education Sciences“.

Saradnja dva fakulteta ogledaće se i kroz objavljivanje raznih naučnih radova, kako časopisima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, tako i u časopisu Univerziteta Valahija.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...

Milan Petrović (SDS) novi potpredsjednik NS RS

Na osnovu Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske  jedno od podpredsjedničkih mjesta NS RS pripada najvećoj opozicionoj...

BROD, JEREMIĆ SPS: Hvala prijateljima iz Japana

Direktor Doma zdravlja Brod Igor Jeremić zahvalio je Vladi Japana na donaciji za nabavku rentgen uređaja za potrebe...