Pedagoški fakultet u Bijeljini kroz projekat Erasmus+ KA1 nastavlja saradnju sa Univerzitetom Valahija iz Rumunije

Datum:

Share post:

Pedagoški fakultet u Bijeljini, na čelu sa prof.dr Daliborom Stevićem, danas je ugostio profesore i rektora Univerziteta Valahija iz Targovišta, u okviru Erasmus+ KA1 programa.

Prof. dr Dalibor Stević, poželio je dobrodošlicu gostima iz Rumunije, te izrazio zahvalnost na želji za daljom saradnjom. 
Naime, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Valahiji su dva partnerska Univerziteta, a kroz tu saradnju, partnerske, ali i prijateljske odnose ostvarili su i Pedagoški fakulteti sa pomenutih Univerziteta.

“Mi smo nedavno boravili u Rumuniji, na Univerzitetu Valahija, gdje smo dogovorili značajnu saradnju na polju naučno-istraživačkog rada. Oni imaju naučne skupove i časopise koji su visoko rangirani, te smo dogovorili da budemo suorganizatori naučnih skupova. Na taj način, razmijenićemo iskustva i proširiti saradnju, s obzirom da je Rumunija u EU, oni su, u odnosu na nas, u mnogo boljem položaju i imaju lakši pristup imaju fondovima koji se koriste za projekte”, rekao je Stević. 

Profesor dr Srđan Lalić istakao je da je učešće u ovakvim projektima veoma značajno za Univerzitet, a ovakve prilike iskoristiće da  praksu razvijenih zemalja usaglase sa našom zakonskom regulativom i Zakonom o obrazovanju.

“Takve zakonske regulative omogućiće našim studentima da jedan period svog školovanja provedu na Univerzitetu u inostranstvu i da  po završteku ovih studija, nastave studije na njihovim Univerzitetima. Konačan naš cilj zapravo jeste razvijanje internacionalizacije”, rekao je Lalić.

Kada je konkretno riječ o saradnji sa Univerzitetom u Valahiji, prof Lalić očekuje da saradnja omogući razmjenu profesora i studenata.

Rektor Univerziteta Valahija u Trgovištu, prof. dr Laura Monica Gorghiu, istakla je da joj je izuzetna čast boraviti na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, s obzirom na kvalitete koje Pedagoški fakultet nudi. 

“Valahija Univerzitet ima saradnju sa 143 Univerziteta, ali i pored toga, mi smo zainteresovani za nastavak dalje saradnje između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta Valahija. Naime, planirano je da saradnja traje od 2021. do 2027 godine, a ugovor se odnosi na razmjenu nastavnog kadra i studenata”, rekla je prof. dr Laura Monica Gorghiu.

Profesor Gabrijel Gorghiu sa Univerziteta Vahalija, zahvalio se menadžmentu Pedagoškog fakulteta na gostoprimstvu, te je govorio o počecima Univerziteta Valahija, koji je postigao izuzetne rezultate, iako je relativno mlad Univerzitet. 

“Univerzitet Valahija postoji 30 godina, nastali smo poslije Rumunske revolucije, nakon čega se promijenilo mnogo toga u našoj zemlji. Kada je osnovan, Univerzitet Valahia u Targovištu bio imao je dva fakulteta, 14 specijalizacija visokog obrazovanja i oko 700 studenata. Tokom godina, njegova struktura se mijenjala u skladu sa društveno-ekonomskim potrebama, zahtjevima radne snage i tržišta. Danas, Univerzitet Valahia obuhvata 10 fakulteta, 35 visokoškolskih specijalizacija, master i doktorskih studija, sektor inicijalnog i stručnog usavršavanja nastavnika i odeljenje za učenje na daljinu. Trenutno, 7.500 studenata pohađa nastavu na Univerzitetu Valahia”, rekao je Profesor Gabrijel Gorghiu.

Profesor Gabriela Alina Anghel, s obzirom da se bavi naučno-istraživačkim radom, iskoristila je priliku da pozove studente i profesore Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine, da pošalju svoje nauče radove, kako bi ih objavili u njihovom, ali svjetski poznatom časopisu, “International Journal of Education Sciences”.

Saradnja dva fakulteta ogledaće se i kroz objavljivanje raznih naučnih radova, kako časopisima Univerziteta u Istočnom Sarajevu, tako i u časopisu Univerziteta Valahija.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE proizvoda na kvantaškoj pijaci u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 1 BIJELI LUK – VREĆA 5 kg 50,00 KM 2 CRNI LUK  3 kg 6,00 KM 3 KROMPIR...

Danas je Sveti apostol Timotej

Prema legendi u koju vjeruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi...

Dnevni horoskop za 5. mart

Ovan POSAO: Na ovom polju je sve u redu, ali prenosite frustracije zbog privatnih problema na kolektiv. Potrudite se da...

PET MAGAZIN: Iskazivanje ljubavi prema mački naziva se ailurofilija

Ljubitelji mačaka nazivaju se ailurofilima. Ako imate mace u svom domu, one čine važan deo vašeg života i...