PDP zadaje ozbiljne glavobolje vlasti u Srpskoj: SNSD između dvije vatre zbog poteza hrvatskog predsjednika

Datum:

Share post:

Milanović je provokator, ali NIJE NEPOŽELJAN U SRPSKOJ: SNSD između dvije vatre zbog poteza hrvatskog predsjednika

Predsjedništvo PDP zadužuje Klub poslanika PDP da u najkraćem roku izradi i uputi na usvajanje od strane Narodne skupštine Republike Srpske inicijativu za proglašenje Zorana Milanovića za personu non grata od strane Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo PDP zadužuje Klub poslanika PDP da u najkraćem roku izradi i uputi na usvajanje od strane NSRS Rezoluciju o proglašavanju Zorana Milanovića za nepoželjnu osobu, poštujući nadležnosti i zakonske mogućnosti institucija i organa Srpske.

To su dva najvažnija zaključka usvojena na jučerašnjoj sjednici proširenog Predsjedništva PDP povodom „niza skandala i uvreda“ koje je hrvatski predsjednik uputio srpskom narodu, od nazivanja Srba “šakom jada”, “opančara”, pa sve do posljednjeg slučaja, sramnog odlikovanja 103. brigade HVO u Derventi 26. marta ove godine.

Međutim, sudeći prema reakcijama iz vlasti, na Milanovića se ipak neće „ići đonom“, ma koliko se slagali da njegov potez u Derventi nije prihvatljiv. Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini, Igor Žunić, podsjeća da je među prvima osudio odlikovanje zloglasnoj brigadi HVO.

Narodna skupština RS Igor Žunić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Žunić ponavlja da je taj čin hrvatskog predsjednika ogromna uvreda i provokacija žrtava i njihovih porodica, što je narušilo međunacionalne odnose u Derventi. Poručuje da je to nešto što ne smije više da se ponovi ni u Derventi, niti u bilo kojem mjestu u Republici Srpskoj.

– Međutim, PDP svojim zahtjevom pokazuje tobožnju brigu, a zapravo im je cilj isključivo skretanje pažnje s aktuelnog raspada njihove partije. Kao i uvijek, od PDP nikad nije došla ideja za sistemska rješenja i pomoć bilo koje vrste, već samo vika i dreka na stvari koje se dešavaju mimo njih – samo reakcije na nešto i, kako oni kažu, oštra saopštenja. PDP, stranka koja se raspada, vodila je pet godina spoljnu politiku BiH i znaju vrlo dobro, bar bi trebalo da znaju, šta znači kad se predsjednik susjedne zemlje proglasi nepoželjnom osobom – kaže Žunić za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, ovo su vrlo osjetljive stvari, da bi se u institucijama igrali “kako neukim političarima padne na pamet”.

– Život u opštinama koje graniče sa Hrvatskom, kad bi to uradili, više ne bi bio normalan, jer mi moramo da vodimo računa da u tim gradovima i mjestima, kakva je i Derventa, ne žive samo Srbi. Nama je važno da se poslije Milanovićeve uvrede život nastavi, a Milanović jeste uzburkao duhove i nije tih dana bilo lako živjeti, jer su verbalne provokacije stizale sa svih strana. Svaki nepromišljen korak s naše strane danas može da zapali ratnu iskru i mi sad, jednostavno, nemamo izbora nego da budemo mudri. A, kao poslanik učiniću sve da se ovakav događaj više ne ponovi, ni u Derventi, ni u bilo kojem mjestu u Republici Srpskoj – poručuje Žunić.

U političkim kuloarima se ipak spekuliše da inicijativa PDP zadaje ozbiljne glavobolje vlasti u Srpskoj, ma koliko se trudili da ih sakriju pod tepih i ideju nazovu sarajevskom, te je okarakterišu kao skretanje pažnje sa raskola unutar PDP.

Problem je što se vlast u Srpskoj nakon dugo vremena našla između dvije vatre, od kojih jedna nije samo opoziciona, nego boračka, narodna. Našli su se na udaru boraca, građana koji su kivni zbog toga što je Milanović, usred Dervente, nesmetano odlikovao brigadu HVO koju Srbi pamte po zlu, kao vojnu formaciju koja ih je ubijala, spaljivala kuće…

S druge strane je politička, pragmatična pozicija, koja takođe nije za zanemeriti. Zoran Milanović je najglasniji u Hrvatskoj zagovornik Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republiku Srpsku naziva realnošću, a Milorada Dodika saveznikom kada je riječ o BiH.

Milorad Dodik i Zoran Milanović
FOTO: TOMISLAV BUŠLJETA/URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Mada u politici ništa nije jednostavno, pojednostavljena pozicija za vlast u Srpskoj izgleda ovako: prekinuti kontakte sa Milanovićem, pod pritiskom vlastitog naroda (i da zanemarimo opoziciju), u cilju zaštite vlastitih nacionalnih osjećanja, istorije, ili nastaviti dobre odnose s Milanovićem kao saveznikom u političkom „ratu“ protiv dominacije Bošnjaka, kao predsjednikom zemlje članice EU i NATO koja i te kako može da bude neprijateljska prema srpskoj politici u BiH. Što može direktno da utiče na buduće odnose unutar BiH, čak i ako Milanović sve radi zarad ulaska u vlastitu predizbornu kampanju.

Otuda i ne čudi što je armija vladajućih botova na društvenim mrežama odmah stvar uzela u svoje ruke, izjednačavajući inicijativu PDP sa sarajevskom politikom. Valjda misleći na to da je Milanović odavno nepoželjan za Bošnjake iz razloga što stoji na strani HDZ BiH, koji traži političku ravnopravnost Hrvata u BiH. Pri tome zanemarujući činjenicu da Milanović u Derventi i guranje prsta u oko Srbima nema nikakve veze sa Sarajevom. Osim što mu aplaudiraju, nadajući se da će to dovesti do političke pukotine u odnosima Srba i Hrvata u BiH.

ZVANIČNA POLITIKA HRVATSKE NESPORNA

PDP je predložila da NSRS zatraži od svih institucija, organa i zvaničnika RS, te njenih predstavnika u institucijama BiH, da ne ostvaruju zvanične ili nezvanične susrete, odnosno da izbjegavaju bilo kakav kontakt s Milanovićem. Ova obaveza bi se odnosila ne samo na prostor RS i BiH, nego na bilo kakve direktne kontakte, bilo gde u svijetu.

Takođe, PDP predlaže da NSRS zatraži od svih republičkih institucija i organa, kao i od predstavnika lokalnih vlasti u svim gradovima i opštinama, da ne dozvole korištenje bilo kakvih javnih prostora, poput trgova, parkova i slično, kao ni službenih prostorija ili bilo kojih drugih resursa u vlasništvu RS i lokalnih zajednica za događaje u kojima na bilo koji način učestvuje Milanović.

Lider PDP, Branislav Borenović, pojasnio je da se odluka donosi zbog konkretnih postupaka Milanovića, a ne zbog zvanične politike Republike Hrvatske ili odnosa s hrvatskim narodom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nova epizoda večitog derbija u polufinalu Kupa Srbije

Nova epizoda večitog derbija u polufinalu Kupa Srbije Prvi od dva derbija u samo četiri dana razmaka pripao je Crvenoj zvezdi. Crveno-beli su...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobijedila Tuzla siti

Zvijezda 09 je prekinula seriju od pet poraza u Premijer ligi BiH. U Ugljeviku su savladali Tuzla siti...

Dodik položio vijence u spomen na žrtve opsade Lenjingrada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijence u spomen na žrtve opsade Lenjingrada na Piskarjovskom groblju...

RSS osnovala Mjesni odbor Donji Zagoni, mladi vjeruju Slavenku Ristiću (foto)

Republička stranka Srpske /RSS/ osnovala je Mjesni odbor Donji Zagoni, za čijeg je predsjednika izabran dvadesetšestogodišnji Duško Tomić...