PDP: Usvojena Inicijativa i Prijedlog Rezolucije kojom se osuđuje skandalozno odlikovanje HVO brigade u Derventi i proglašava Zoran Milanović nepoželjnom osobom

Datum:

Share post:

Danas je u Banjaluci održana sjednica Predsjedništva PDP-a na kojoj su doneseni zaključci koji se tiču postupanja povodom uvredljivog djelovanja predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Predsjedništvo PDP-a je donijelo sljedeće zaključke:

„1. Predsjedništvo PDP zadužuje Klub poslanika PDP da u najkraćem roku izradi i uputi na usvajanje od strane Narodne skupštine Republike Srpske Inicijativu prema srpskom članu Predsjedništva BiH za proglašenje Zorana Milanovića za personu non grata od strane Predsjedništva BiH.

2. Predsjedništvo PDP zadužuje Klub poslanika PDP da u najkraćem roku izradi i uputi na usvajanje od strane NSRS Rezoluciju o osudi sramnog odlikovanja 103. brigade HVO i proglašenje Zorana Milanovića nepoželjnom osobom, poštujući nadležnosti i zakonske mogućnosti institucija i organa Republike Srpske.

3. Predsjedništvo PDP usvaja osnovne elemente koje Inicijativa i Rezolucija treba da sadrže, te zadužuje Klub poslanika PDP da, prije završetka konačnog teksta ovih dokumenata, zatraži podršku za njihovo uvrštavanje u dnevni red i od ostalih klubova poslanika, poslaničkih grupa i nezavisnih poslanika u NSRS.

Pokrećemo ovu inicijativu kako bi se obavezao srpski član Predsjedništva BiH da ovu tačku uvrsti na dnevni red jedne od narednih sjednica Predsjedništva BiH, budući da je Predsjedništvo BiH jedini organ nadležan za donošenje takve odluke. Tražimo da se odluka donese zbog konkretnih postupaka Zorana Milanovića, a ne zbog zvanične politike Republike Hrvatske ili odnosa sa hrvatskim narodom, jer je Milanović nesumnjivo svojim izjavama i ponašanjem povrijedio interese, čast i dostojanstvo srpskog naroda i Republike Srpske, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

Takođe, Rezolucija bi donijela zvaničnu osudu Milanovićevih izjava i postupaka kojima u kontinuitetu vrijeđa i nipodaštava srpski narod i Republiku Srpsku, kao i konkretne mjere i akcije, koje bi predstavljale odgovor na neprihvatljivo ponašanje Milanovića.

Rezolucija treba da se odnosi na niz neprihvatljivih postupaka, od nazivanja Srba „šakom jada“, drugih vrijeđanja poput korištenja termina „opančari“, pa sve do posljednjeg, najtežeg slučaja, sramnog odlikovanja 103. brigade HVO u Derventi 26. marta ove godine, čime je povrijedio čast i dostojanstvo svih građana Republike Srpske. Tražićemo i zabranu veličanja i obilježavanja jedinica tzv. Armije BiH i HVO koje su činile zločine nad našim narodom.

Predložili smo mjere su da NSRS, pored proglašavanja Zorana Milanovića za nepoželjnu osobu za Republiku Srpsku, traži od svih institucija, organa i zvaničnika Republike Srpske, te njenih predstavnika u institucijama BiH da ne ostvaruju zvanične ili nezvanične susrete, odnosno da izbjegavaju bilo kakav kontakt sa Milanovićem. Ova obaveza se odnosi ne samo na prostor Republike Srpske i BiH, nego na bilo kakve direktne kontakte, bilo gdje u svijetu. Rezolucija se ne odnosi na multilateralne susrete na kojima bi eventualno, u plenarnom dijelu, učestvovao Milanović, jer je važno da na regionalnim i drugim skupovima Republika Srpska, preko svojih zvaničnika i predstavnika u zajedničkim institucijama, zadrži svoje prisustvo, vidljivost i uticaj.

Takođe, NSRS traži od svih republičkih institucija i organa, kao i od predstavnika lokalnih vlasti u svim gradovima i opštinama da ne dozvole korištenje bilo kakvih javnih prostora, poput trgova, parkova i slično, kao ni službenih prostorija ili bilo kojih drugih resursa u vlasništvu Republike Srpske i lokalnih zajednica za događaje u kojima na bilo koji način učestvuje Zoran Milanović.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina sutra organizuje prijem za šampione BiH u futsalu

Sutra, 6. juna od 10.00 časova u Skupštini grada, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, organizovaće prijem za...

GRADOVI SA NAJVIŠE KREDITA: Banjaluka 56,1, Doboj 46, Bijeljina 27,3 miliona KM

Banjaluka i Doboj imaju najviše kredita: Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje...

DODIK: „Srpska stabilna, poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Srpska institucionalno stabilna i da poštuje...

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...