Rok od 15 dana u kojem su akcionari Pavlović International Banke mogli da kupe emitovane akcije te banke je istekao. Iako su u Pavlović banci bili uvjereni da će dokapitalizaciju izvršiti većinski akcionari, to se do sada nije desilo, pa će od danas akcije od 7.000.000 KM biti predmet dalje javne ponude.

Javni poziv svim zainteresovanim investitorima, domaćim i stranim, pravnim i fizičkim licima za upis i uplatu običnih redovnih akcija javnom ponudom – 18. emisija, raspisan je 25. oktobra.

Banka je pozvala investitore da kupe njene akcije u vrijednosti od sedam miliona maraka. Prethodno je poništena odluka da se akcije upute Miroslavi Pavlović koja već ima vlasništvo nad 52,41 odsto akcija banke, o čemu se govori i u tekstu „Pavlović banka prodaje akcije od sedam miliona KM“.

U skladu sa prospektom objavljenim na Banjalučkoj berzi i javnim pozivom rok za korištenje prava preče kupovine postojećih akcionara počeo je teći 9. novembra i  trajao je 15 dana, odnosno do subote, 24. novembra.
Nakon isteka tog roka, neupisane i neuplaćene akcije postaju predmet dalje javne ponude koja će trajati osam dana, odnosno od danas do 3. decembra 2018. godine.

„Uzimajući u obzir da su većinski akcionari u prethodne tri godine dokapitalizovali banku putem tri odvojene emisije akcija u ukupnom iznosu od 15 miliona, uvjereni smo da će na isti način i ova emisija biti uspješno okončana“, rekli su ranije u Pavlović banci.
 
Međutim, u roku za korištenje prava preče kupovine postojeći akcionari nisu izvršili dokapitalizaciju, što potvrđuje objava banke na Banjalučkoj berzi da će predmet kontinuirane javne ponude biti 7.000.000 akcija po početnoj cijeni od jednu KM.
„Standard povećanja cijene je 0,01 KM. Dana 26.11.2018. član berze ovlašćen od strane emitenta unosi prodajni nalog koji je predmet javne ponude. U periodu od 26. novembra do 3. decembra  brokerske kuće kupaca unose kupovne naloge po cijeni koja je jednaka ili veća od početne cijene za standard povećanja cijene“, objavljeno je na Banjalučkoj berzi.

U tom periodu ne zaključuju se poslovi, a 3. decembra od 9:30 + „random time” (vrijeme od 0 do 120 sekundi) mogu se zaključivati poslovi.

„Javna ponuda traje dok se ne realizuje ponuđena količina akcija ili do isteka javne ponude ponude 3. decembra (13:00)“, precizirano je na berzi.
Dodaje se da se javna ponuda akcija obavlja u skladu sa Pravilima Banjalučke berze i da se koristi kontinuirani metod trgovanja prema rasporedu koji vrijedi za redovno trgovanje.

Akcijski kapital banke iznosi 25.744.179 KM i sastoji se od 19.744.179 običnih akcija i 6.000.000 prioritetnih nekumulativnih konvertibilnih akcija.

Pavlović International Banka ostvarila je neto gubitak na polugodištu 2018. godine od 2,74 miliona KM.
Ova banka u većinskom vlasništvu je porodice biznismena Slobodana Pavlovića i njegove kompanije „Slobomir“.

Izvor : capital.ba
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име