PATRIJARH SRPSKI U ZVORNIKU NAKON 90 GODINA – OSVJEŠTAN SABORNI HRAM

Datum:

Share post:

U Sabornom hramu posvećenom današnjem prazniku Rođenju Presvete Bogorodice – Male Gospojine u Zvorniku NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju.

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije prvi je patrijarh koji je, nakon 90 godina, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku.

Nakon liturgije obavljen je čin osvećenja Sabornog hrama, a potom slavski obred povodom proslave hramovne slave.

NJegovoj svetosti su sasluživali episkopi zvorničko-tuzlanski Fotije, gornjekarlovački Gerasim, kruševački David i osječkopoljski, baranjski Heruvim i veliki broj sveštenika.

Bogosluženju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Stevanović, Dragomir Vasić, Spomenka Stevanović, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, gradonačelnik i njegov zamjenik Bojan Ivanović i Miloš Tomić, načelnici drugih opština i brojni vjernici.

Vredni neimari su, uz hram koji gleda na Srbiju, podigli i dva neobično visoka zvonika sa kojih se zvuk crkvenih zvona razlegao duž obe drinske obale pozdravljajući najdražeg gosta, NJegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Porfirija, i preosvećenu gospodu arhijereje Srpske Pravoslavne Crkve.

Nekom Drina teče desno, a nekom Drina levo teče, ma sve da teče u dubinu, na dve pole svet da seče, znam tajni gaz, o moje lane, i most se pruži gde ja stanem, i sve da vuku me konji vrani, nema meni jedne strane, dok si ti na drugoj strani… dirljive su rime velikog pesnika ljubavi koju su danas posvedočile hiljade i hiljade vernih pristiglih sa obe strane te hučne i nemirne, ali branama i jezerima ukroćene, reke. Taj tajni gaz preko reke, koja ne razdvaja već spaja, ovog jutra su napravile stotine Srpčića, koji su ispunili portu hrama i okolne sokake i ulice i priredili, samo onako kako to mogu deca, iskren i srdačan doček svom duhovnom ocu, patrijarhu Porfiriju, koji je potom započeo svečani čin osvećenja Sabornog hrama u slavu i čas Rođenja One iz koje zasija Sunce Pravde, Hristos Bog naš, rekao je između ostalog patrijarh Porfirije u svojoj besjedi.

Predsjednik Srpske, koji je kum hrama, rekao je za RTRS da Zvornik zaslužuje ovakav hram, izrazivši zadovoljstvo što je bio u prilici da pomogne gradnju.

„Poslije dugo godina uspjeli smo da završimo ovaj prekrasan hram koji zaslužuje grad Zvornik. Drago mi je što sam bio u prilici da pomognem izgradnju hrama“, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Prema njegovim riječima, veliki broj okupljenog vjerujućeg naroda u Zvorniku pokazuje da je patrijarh srpski Porfirije voljen u narodu.

„Gdje god se pojavi, patrijarh nosi snagu vjere. Riječ je o o čovjeku velikog moralnog i ljudskog autoriteta kojeg voli naš narod“, rekao je Dodik.

Višković je rekao da svi hramovi širom Srpske označavaju srpsko bitisanje na ovim prostorima i da je Zvornik zaslužio jedan ovakav hram.

– Posebno sam počastvovan što je patrijarh danas u Zvorniku. Ovo je značajan dan za ovaj grad – poručio je premijer Srpske.

Gradnja Sabornog hram Rođenja Presvete Bgorodice počela je 2008. godine.

Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, a u toku je freskopisanje.

Saborni hram ima dva monumentalna zvonika, čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21 i širina 19 metara.

Posjeta srpskog Patrijarha Zvorniku počela je sinoć doksologijom u hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče, gdje ga je dočekao veliki broj vjernika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...

Snimak sa suđena Dodiku i Lukiću u Sudu BiH (video)

Ovako se Dodik ponašao u sudnici: Objavljen snimak iz Suda BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se još...

LJUBIŠA PETROVIĆ : „ArCore“ podnio tužbu za Klevetu protiv mene – uzvratiću (foto)

Gradonačelnik Bijeljine se putem svog zvaničnog FB naliga obratio javnosti a povodom tužbe koju je protiv njega podnijela...

SP UGLJEVIK: CRNI OBLACI NAD UGLJEVIKOM (foto)

Saopštenje za javnost Opštinskog odbora SP Ugljevik prenosimo u cjelosti: Uprkos upozorenju  odbornika SP Ugljevik Vuje Markovića i Petra...