''OTVORENI DANI'' U BIJELJINI: Bespovratna sredstva za projekte razvoja lokalnih zajednica

Datum:

Share post:

U Bijeljini su danas održani “Otvoreni dani” u sklopu javnog poziva za dodjelu sredstava Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja, uspostavljenog uz podršku ILDP projekta, čija je ukupna vrijednost u ovom ciklusu 655.000 KM.   

Osnovni cilj “Otvorenih vrata” je da se pomogne jedinicama lokalne samouprave u pripremi što boljih i kvalitetnijih projektnih prijedloga za dodjelu sredstava u okviru ovogodišnjeg ciklusa.

“Finansijski mehanizam postao je, gotovo, tradicionalni instrument finansijske podrške. Sredstva za njegovo funkcionisanje, za ovogodišnji cklus, obezbijedila je Vlada RS, putem Ministarstva finansija i UNDP, kroz njihov projekat ILDP, u saradnji sa Vladom Švajcarske. Finansijski mehanizam, u prvom redu, namijenjen je jedinicama lokalne samouprave, kao podrška u realizaciji njihovih prioritetnih projekata, u oblasti poboljšanja dostupnosti i kvaliteta javnih usluga i ruralnog razvoja”, kaže direktor Sektora za međunarodnu saradnju Inveticione razvojne banke Mirko Bošnjak.
Iznosi koji mogu da budu dodijeljeni pojedinačno korisniku iznose maksimalno do 100.000 KM, a s obzirom na ovogodišnji fond, očekuje se oko 7 do 8 projekata.

“Riječ je o sredstvima koja se odobravaju na bespovratnoj osnovi, a jedinice lokalne samouprave imaju obavezu da obezbijede i sredstva sufinansiranja u minimalnom iznosu od  25 posto ukupne vrijednosti projekta sa kojim se aplicira”, objašnjava Bošnjak.
Mirko Bošnjak

Jedna jedinica lokalne samouprave može da aplicira sa dva projekta, na dvije prioritetne oblasti, a za finansiranje može biti ododbren samo jedan, bolje rangirani projekat.

Kada je riječ o prirodi projekata, Bošnjak kaže da je u proteklom periodu najveće interesovanje iskazano za povećanje kvaliteta dostupnosti javnih usluga.

“U proteklom periodu imali smo dosta projekata u oblasti primarne zdravstvene zaštite, a tu je i rekonstrukcija dječijih vrtića, kao i mali infrastrukturni projekti”, kaže Bošnjak.

Do sada je na ovaj način realizovano 46 projekata, čija je ukupna vrijednost veća od 5 miliona KM, od čega je putem Finansijskog mehanizma obezbijeđeno oko 4,8 miliona KM.

Ankica Todorović: Fokus na predškolskom vaspitanju i obrazovanju
Šef Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović kaže da je Bijeljina kroz prethodna dva javna poziva IRB finansijskog mehanizma uspješno aplicirala i uradila dio saobraćajnice u Industrijskoj zoni 2, kao i obuku za pisanje projekata i biznis planova za predstavnike privrede, te je uveden GIS.

Ovoga puta fokus je na predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

“Ovoga puta planiramo da se fokusiramo na oblast unapređenja predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Potrebe ima, kako na području grada tako i u cijeloj Republici, kada je riječ o uključenju djece u predškolsko vaspitanje i obrazovanje i pružanju što kvalitetnijih usluga toj kategoriji stanovništva”, rekla je Todorovićeva.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PONOS MAJEVICE – Druga majevička brigada

Druga majevička brigada je nastala u maju 1992. od starješina i vojnika 92. motorizovane brigade JNA rodom iz BiH,...

DJECA NAM SE RAĐALA! Jelena Rodić (SPS) i Milica Đurđević Stamenkovski u “Velikoj porodičnoj šetnji” u Doboju

Predsjednica Foruma žena Socijalističke partije Srpske Jelena Rodić i ministar za brigu o porodici i demografiji Republike Srbije...

O PEHARU SE ODLUČUJE U BIJELJINI: Minimalna pobjeda Hercegovine protiv Radnika MD Shop

Hercegovina i Radnik će, kako se i očekivalo, o peharu namijenjenom pobjedniku Kupa Bosne i Hercegovine u futsalu...

MILIČEVIĆ PISAO STEVANDIĆU: Sastanak je samo traženje alibija jer izlazite na izbore koje je raspisao CIK

Predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću u kojem...