„Otac vještačke inteligencije“ Džefri Hinton podnio je otkaz u kompaniji Google da bi mogao da slobodno da priča o rizicima u vezi sa vještačkom inteligencijom.

Kognitivni psiholog i informatički naučnik Hinton je izjavio da sada žali zbog posla koji koji je obavljao na razvoju vještačke inteligencije, prenosi „Njujork tajms“.

Hinton je istakao da su rizici u vezi sa četbotovima „prilično zastrašujući“ jer postoji mogućnost da vještačka inteligencija uskoro bude pametnija od ljudi.

„U ovom trenutku vidimo da sistemi kao što je GPT-četiri prevazilaze čovjeka po nivou opšteg znanja i ta razlika je velika. Što se tiče sposobnosti rasuđivanja, nije toliko dobar, ali očekujemo da će uskoro postati sve bolji“, naglasio je Hinton, koji je decenijama radio na neuronskim mrežama i „dubokom učenju“ i smatra se da su njegova istraživanja doprinijela razvoju servisa kao što je ČetGPT.

On smatra da bi neki od „zlonamjernih igrača“ mogli robotima dati mogućnost da stvaraju sopstvene ciljeve, što bi bio „scenario iz košmara“ jer bi u „nekom trenutku ciljevi vještačke inteligencije mogli da postanu nešto nalik – želim da imam više moći“.

Ljudska inteligencija se, prema njegovom mišljenju, značajno razlikuje od vještačke inteligencije.

„Mi smo biološki sistemi, a ovo su digitalni i glavna razlika je u tome da postoji mnogo kopija istih modela svijeta. I sve te kopije mogu da uče odvojeno, ali i da svoje znanje dijele u sekundi. Zamislite 10.000 ljudi i da svaki put kada jedan od njih nauči nešto novo automatski to znaju svi ostali. Upravo na taj način četbot servisi znaju toliko više od čovjeka“, rekao je Hinton.

Rastanak sa kompanijom Google je protekao mirno, pošto je Hinton pohvalio „vrlo odgovoran“ pristup te kompanije u razvoju vještačke inteligencije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име