OSTOJIĆ, PREDSJEDNIK BO RS: Čuvamo Srpsku bez obzira na silu koja stoji pred nama

Datum:

Share post:

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je Srni da je Kristijan Šmit eksponent vjekovne njemačke politike koji pokušava da BiH uvuče u potpuni protektorat i poručio da će srpski narod, bez obzira na silu koja pred njim stoji, sačuvati Srpsku.

– Što je radio Benjamin Kalaj u vrijeme pod Austrougarskom, to pokušava da radi Šmit, da bude čovjek koji će BiH uvesti u potpuni protektorat, gdje će on imati neograničena ovlaštenja za kojima poseže uvijek na štetu srpskog naroda, Republike Srpske, njenih ustavnih nadležnosti i onoga što je Srpskoj priznato kroz Dejtonski sporazum – ocijenio je Ostojić nakon što su objavljeni materijali iz kojih je vidljivo da je ideološki i politički diskurs Kristijana Šmita okrenut ka održavanju nacističkih tradicija Vermahta.

On kaže da o tome svjedoče i posljednje Šmitove oduke koje se tiču predsjednika Republike Srpske i nametanje izmjena krivičnog zakonika.

– Ta politika je karakteristična za cijeli prošli i nastavlja se i u ovom vijeku. Njemačka ima svoje ciljeve i politiku koja se ne mijenja, njihov je cilj izaći na topla mora, moraju preći preko Balkana i prostora gdje vijekovima živi srpski narod za koji je sloboda ideal kojem vječito teži i ne želi da bude u podaničkom odnosu – rekao je Ostojić.

Predsjednik Boračke organizacije podsjeća da je za Republiku Srpsku živote dalo 23.000 najboljih sinova, da je više od 30.000 Srba poginulo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Bez obzira na silu koja stoji pred nama mi ćemo ono što smo izborili i što nam je priznato Dejtonskim sporazumom na sve načine očuvati – poručio je Ostojić.

On je istakao da su za to prijeko potrebni sloga i jedinstvo srpskog naroda.

– Kao što su sloga i jedinstvo bili preduslov da se stvori Republika Srpska, tako su preduslov i da ona bude očuvana – rekao je Ostojić.

Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske objavio je da su političku karijeru Kristijana Šmita obilježili brojni skandali – njegovi protivnici podsjećaju da je mjesto ministra poljoprivrede izgubio zbog skandala sa odobravanjem upotrebe pesticida, ali je, ipak, najveći skandal, koji je kasnije zataškan, bio 2007. godine, kada je kao državni sekretar za odbranu pokušao da rehabilituje nacističkog pilota Vernera Moldersa.

Njemački časopis „Kontraste“ pisao je da je njemački ministar odbrane Peter Štruk /Partija SPD/ 2005. godine, poslije kritika javnosti, zabranio da jedna jedinica vazduhoplovstva nosi ime po Moldersu. Dvije godine nakon toga Šmit je pokrenuo inicijativu za rehabilitaciju ovog pilota Luftvafea /ratno vazduhoplovstvo nacističkog njemačkog Vermahta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS U NEDJELJU U BIJELJINI (foto)

SAJAM KOZMETIKE & MASTER CLASS BY BEAUTY BAR & HEDONIZAM  Za Vas smo spremili jednu divnu manifestaciju koju održavamo u...

Podržimo odbojkaše Radnika u borbi za titulu u Premijer ligi BiH (foto)

U petak od 19.00 časova u dvorani Gimnazije Filip Višnjić u Bijeljini na programu je drugi meč finala...

Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno,...

Partijama iz budžeta 375,6 miliona KM

Političkim partijama u Bosni i Hercegovini sa svih nivoa vlasti, od 2004. godine, zaključno sa 2023. godinom isplaćeno...