OSTOJIĆ ODGOVORIO VUKANOVIĆU: Nisam plaćenik Milorada Dodika – naša obaveza je da branimo institucije Srpske, očekujemo izvinjenje

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost Radana Ostojića predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske prenosimo u cjelosti:                                                

Imajući u vidu da je gospodin Nebojša Vukanović u zadnja dva dana o meni lično u javnost iznio niz neistina i uvreda čime je grubo povrijedio ne samo moj ugled i čast nego ugled i čast svih članova moje porodice pa i mog pokojnog oca koji je zajedno sa mnom stvarao ovu državu pune četiri godine, imam moralnu i svaku drugu obavezu prema građanima Republike Srpske, svim boračkim kategorijama kao i prema svim onim koji su učestovali u procesu moga vaspitanja, odrastanja i formiranja moje ličnosti od kojih sam usvajao sistem vrijednosti koga se i danas slijepo držim, da kažem nekoliko riječi u svoju odbranu na šta nadam se prema božjim i ovozemaljskim zakonima imam puno pravo.

Od momenta podizanja optužnice od strane Tužilaštva BiH protiv Predsjednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika Republike Srpske, Boračka organizacija Republike Srpske stala je u zaštitu institucije Predsjednika Republike  osuđujući ovaj sraman, politički motivisan i zlonamjerno instruisan čin, koji je uperen na urušavanje institucija Republike Srpske i njenih ustavnih nadležnosti.

Boračka organizacija Republike Srpske smatra da o tome ko će biti Predsjednik Republike Srpske, Narodni poslanik, Narodni odbornik, Gradonačelnik ili Načelnik opštine mora da odlučuje narod Republike Srpske svojom slobodnom voljom na demokratskim izborima u skladu sa zagarantovanim pasivnim i aktivnim opštim biračkim pravom a ne Visoki predstavnik, Sud BiH ili neko drugi.

Ovo pravo narodu Republike Srpske garantuje Ustav i sve međunarodne konvencije isto onako kako je to pravo zagarantovano i drugim narodima. Svaki drugi način odlučivanja o ovako važnim pitanjima vodi nas u potpuni protektorat i unitarizaciju protiv čega smo se borili u krvavom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. U ovom kontekstu i sa identičnim ciljem u kraćoj izjavi za RTRS i ATV rekao sam da podržavam namjeru Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH da organizuje mirne proteste ispred zgrade Tužilaštva BiH u kantonu Sarajevo.

Znači, Boračka organizacija Republike Srpske nije bila organizator niti suorganizator protesta koji su u petak organizovani u Republici Srpskoj, ja lično niti bilo ko iz rukovodstva Boračke organizacije nismo nikog javno ili tajno pozivali na pomenute proteste niti je bilo kojoj Opštinskoj odnosno Gradskoj boračkoj organizaciji dostavljen dopis iz BORS-a da učestvuje u protestima. Svaki građanin Republike Srpske pa i oni koji su članovi BORS-a svojom voljom su odlučivali hoće li, gdje i na koji način učestovati u protestima. Ja lično nisam učestovao na pomenutim protestima iako sam, kako to navodi gospodin Vukanović, navodni plaćenik Milorada Dodika, niti je to Predsjednik Republike od mene ili od Boračke organizacije Republike Srpske tražio. Saradnja Boračke organizacije Republike Srpske sa Republičkim i institucijama lokalne samouprave može se zasnivati isključivo na principima međusobnog uvažavanja, razumjevanja i poštovanja i tako će biti bar još jedan mjesec dok sam ja predsjednik.

Na žalost u poslijednje vrijeme dešava se da političari koji nemaju veze sa proteklim ratom crtaju mete na čelu ne samo predsjedniku BORS-a nego mnogim ljudima koji su kravarili i stvarali Republiku Srpsku.

U pogledu najveće uvrede koju je prema meni javno izneo gospodin Nebojša Vukanović da sam plaćenik Milorada Dodika ja ga ovim putem pozivam da istu argumentuje odnosno da javnost upozna gdje, kada i koliko mi je gospodin Milorad Dodik, njegovi saradnici, SNSD ili neka druga politička partija dala novca da radim protiv interesa boračkih kategorija.

 Ako gospodin Vukanović dokaže da sam za vrijeme dok sam na čelu Boračke organizacije Republike Srpske od bilo koga uzeo, ne marku, nego jedan fening da radim protiv interesa boraca, da budem plaćenik i potrčko Milorada Dodika ili bilo koga drugog pozicionog ili opozicionog političara, zaklinjem se svojim najmilijim, svakom demobilisanom borcu, ratnom vojnom invalidu i porodici poginulog borca da ću usred Banja Luke napraviti vješala i javno se objesiti jer smatram da za ovakav sraman čin izdaje boračkih kategorija od strane prvog čoveka Boračke organizacije Republike Srpske dovoljna kazna nije smjena, koju on traži, niti ostavka, već čin samolinčovanja.

 Od uvaženog gospodina Vukanovića u slučaju da ne može dokazati moje navodno plaćeništvo tražim da smogne snage i javno demantuje isto ono što je javno izgovorio.

 Čovjek koji imalo drži do časti, ugleda, poštenja i čojstva bar toliko duguje nekom ko je za ovu državu prolio toliko krvi koliko on hvala Bogu nije vidio u svom životu i nedao Bog da mu se desi i da preživi ono što sam ja preživio i žrtvovao za slobodu i Republiku Srpsku.

 Javno nekog oljagati a ne smoći snage da mu se izviniš uvešće nas nažalost u nepravdu i nered a ne u pravdu i red kako slove nazivi nekih političkih subjekata u Republici Srpskoj.

 Na kraju još jednom želim da istaknem da Boračka organizacija Republike Srpske ima statutarnu obavezu da štiti Republiku i njene institucije, da je to radila od dana svog osnivanja, da to radi i danas i da će to raditi i ubuduće, nezavisno od toga ko se nalazi na čelu koje institucije, kojoj političkoj partiji pripada i da li se to uklapa u nečiji aspekt političkog djelovanja ili djelovanja njegove političke partije.

U svakom slučaju izborni sistem omogućava svakom kome narodna volja ukaže povjerenje da bude na čelu institucije koju Boračka organizacija Republike Srpske štiti. 

ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU!

          P R E D S J E D N I K

Boračke organizacije Republike Srpske

            Radan Ostojić

Dešavanja u Bijeljini
izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SPC i vjernici danas slave svetog Avtomona

Sveti sveštenomučenik Avtomon živio je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon...

LUKIĆ: Situacija sa afričkom kugom svinja u Srpskoj povoljnija

Koordinator Resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Njegoslav Lukić rekao je da je situacija sa...

Ljubavna priča Ajše i Miloša iz Bijeljine

Miloš i ja smo se vjenčali prije 3 godine. Naš zajednički život je ispunjen raznim izazovima ali uz...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...