Proboj „Koridora“ najveća akcija Vojske Republike Srpske

„Danas kada stojimo na ovom mjestu simbolu slobode, stradanja, ali i herojstva i žrtve za stvaranje Republike Srpske, prvo se moramo sjetiti naše poginule braće, onih najhrabrijih među nama koji su ugradili život u temelje Republike Srpske. Oni su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo“, istakao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je proboj Кoridora 1992. godine bila najveća akcija Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koja je izvedena u sadejstvu sa jedinicama ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Republike Srpske Кrajine.

Ostojić je na obilježavanju 31 godine od proboja Кoridora na Dunjoj Njivi kod Modriče, rekao da je cilj operacije bio teritorijalno povezivanje istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske i uspostavljanja veze sa maticom Srbijom, bez koje, kako kaže, rat ne bi mogli voditi i opstati na ovom području.

„Danas kada stojimo na ovom mjestu simbolu slobode, stradanja, ali i herojstva i žrtve za stvaranje Republike Srpske, prvo se moramo sjetiti naše poginule braće, onih najhrabrijih među nama koji su ugradili život u temelje Republike Srpske. Oni su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo“, istakao je Ostojić.

On je naveo da je 1992. bila godina kada je vihor rata došao i na ove prostore.

„Srpskom narodu je rat bio nametnut, mi ga nismo željeli. Morali smo da ga prihvatimo, samo iz dva razloga – da bi ostali i opstali na prostorima gdje smo vijekovima živjeli“, poručio je Ostojić.

On dodaje da stepen odlučnosti sada mora da bude identičan onome kada je Republika Srpska stvarana da bi bila i očuvana.

„Živimo na prostoru, gdje isti međunarodni faktor koji je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i garant mira na ovim prostorima od završetak rata, radi na urušavanju Republike Srpske iscrpljivanjem njenih nadležnosti sa čim ne misli da prestane dok Srpsku ne pretvori u praznu ljušturu“, istakao je Ostojić.

On je dodao da se više ne postavlja pitanje hoće li se očuvati Republika Srpska, nego kako i kojim sredstvima da se sačuva.

„Republika Srspka i srpski narod je narod mira i nama je mir imperativ. Mi Republiku Srpsku moramo da gradimo mirom, zalaganjem, odanošću, požrtvovanjem, odricanjem, znanjem i međusobnim uvažavanjem, tolerancijom i razmijevanjem“, rekao je Ostojić.

On je ukazao da se moraju definisati nacionalni interesi i reći da je Republika Srpska uslov opstanka srpskog naroda na ovom području.
„Srpska, njene ustavne nadležnosti, teritorija i imovina ne mogu da budu znak pitanja. To je nešto iza čega mora da stane milion Srba koji žive na ovim prostorima“, istakao je Ostojić.

On je dodao da se samo tako može i mora sačuvati Republika Srpska.

„Imamo obavezu to da uraduimo prema 23.000 grobova najboljih među nama, ali dužni smo i prema budućim pokoljenjima, novim generacijama da im kao ozbljini ljudi Republiku Srpsku predamo jaču, čvršću i ekonomski prosperitetniju“, poručio je Ostojić.

Na Dugoj Njivi kod Modriče obilježena je 31 godina od proboja Кoridora kroz Posavinu, najsloženije i najznačajnije vojne operacije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koja je rezultirala spajanjem zapadnog sa istočnim dijelom Republike Srpske i Srbijom.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име