Oslobađajuća presuda za optužene u predmetu logor Batković

Datum:

Share post:

Sudsko vijeće Okružnog suda u Bijeljini, kojim je predsjedavao sudija Mensur Đonlić, izreklo je oslobađajuću presudu po izmijenjenoj optužnici za Petra Dmitrovića, Đoku Pajića, Đorđu Krstića i Ljubomira Mišića, koju su bili optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tokom ratnog perioda u logoru Batković kod Bijeljine.

Obrazlažući oslobađajuću presudu, sudija Đonlić je podsjetio da je sudski postupak trajao 6,5 godina, te da je u dokaznom postupku, osim razmatranja materijalnih dokaza, saslušano 48 svjedoka optužbe i 13 svjedoka odbrane.

„ I nakon  prve nepotvrđene i druge izmijenjene i potvrđene optužnice tužilaštvo nije moglo dokazati navode optužnice. Tužilac u ovakvim situacijama mora dokazati sve ono što stavlja na teret optuženima i ne dovoditi optužene u situaciju da oni dokazuju nešto što nisu počinili“, naglasio je sudija Đonlić, istakavši da za Petra Dmitrovića, Đoku Pajića i Đorđu Krstića nije dokazana komandna odgovornost , oslobodivši ih zbog nepostojanja tog djela, odnosno i zbog činjenice da Krivični zakon SFRJ nije poznavao komandnu odgovornost.

Sudija Đonlić je istakao da ni za Ljubomira Mišića nije dokazano ono što se u izmijenjenoj optužnici  za njega tvrdilo i što mu je stavljano na teret.

TESTNA REKLAMA

Komentarišući oslobađajuću presudu, Đoko Pajić je izjavio da je „pravda konačno izašla na vidjelo, te da je nakon skoro sedam godina dokazano da  oni nisu krivi za nešto što im je, kako je rekao, montirano i izmišljeno.
„ Bili smo bili pripadnici VRS, ali, čestiti i časni oficiri  koji  nisu počinili nikakve zločine.
 
Jesmo nacionalno opredijeljeni, ali nismo nacionalšovinisti da bismo se nekome za nešto svetili i da bismo nekome činili zlo tokom tih nesretnih devedesetih godina.
 
Nakon sedam godina maltretiranja na ovom sudu nijedan svjedok optužbe nije potvrdio navode iz optužnice koji su nam stavljani na teret.
 
Čak su i svjedoci optužbe negirali navode iz optužnice, ali je tužilaštvo i dalje tragalo, ne znam za čim, izvodeći nove i nove svjedoke“, izjavio je Pajić.

Ljubomir Mišić je izjavio da je za njega lično završena jedna velika agonija, rekavši da  se pokazalo da je pravda spora, ali dostižna.

​Izvor. semberskenovine.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SUĐENJE ZA DOBROVOLJAČKU: Kerim Lučarević se nije pojavio na izjašnjavanju o krivici

Kerim Lučarević, koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, te protivpravno ubijanje...

Gradonačelnik Bijeljine u posjeti manastiru Gračanica (foto)

Gradonnačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović posjetio je danas manastir Gračanicu na Kosovu i Metohiji. -Hvala Gospodu dragom na velikoj blagodeti...

MALO SUTRA: Dodik o zabrani tri prsta – Mogli bi zabraniti i ljubljenje tri puta i da se krstimo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je besposlen mozak đavolje igralište i da u duhu te...

Usvojena SARAJEVSKA DEKLARACIJA koja osuđuje dizanje tri prsta NENADA NEŠIĆA!?

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija,...