Oslobađajuća presuda za optužene u predmetu logor Batković

Datum:

Share post:

Sudsko vijeće Okružnog suda u Bijeljini, kojim je predsjedavao sudija Mensur Đonlić, izreklo je oslobađajuću presudu po izmijenjenoj optužnici za Petra Dmitrovića, Đoku Pajića, Đorđu Krstića i Ljubomira Mišića, koju su bili optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika tokom ratnog perioda u logoru Batković kod Bijeljine.

Obrazlažući oslobađajuću presudu, sudija Đonlić je podsjetio da je sudski postupak trajao 6,5 godina, te da je u dokaznom postupku, osim razmatranja materijalnih dokaza, saslušano 48 svjedoka optužbe i 13 svjedoka odbrane.

„ I nakon  prve nepotvrđene i druge izmijenjene i potvrđene optužnice tužilaštvo nije moglo dokazati navode optužnice. Tužilac u ovakvim situacijama mora dokazati sve ono što stavlja na teret optuženima i ne dovoditi optužene u situaciju da oni dokazuju nešto što nisu počinili“, naglasio je sudija Đonlić, istakavši da za Petra Dmitrovića, Đoku Pajića i Đorđu Krstića nije dokazana komandna odgovornost , oslobodivši ih zbog nepostojanja tog djela, odnosno i zbog činjenice da Krivični zakon SFRJ nije poznavao komandnu odgovornost.

Sudija Đonlić je istakao da ni za Ljubomira Mišića nije dokazano ono što se u izmijenjenoj optužnici  za njega tvrdilo i što mu je stavljano na teret.

Komentarišući oslobađajuću presudu, Đoko Pajić je izjavio da je „pravda konačno izašla na vidjelo, te da je nakon skoro sedam godina dokazano da  oni nisu krivi za nešto što im je, kako je rekao, montirano i izmišljeno.
„ Bili smo bili pripadnici VRS, ali, čestiti i časni oficiri  koji  nisu počinili nikakve zločine.
 
Jesmo nacionalno opredijeljeni, ali nismo nacionalšovinisti da bismo se nekome za nešto svetili i da bismo nekome činili zlo tokom tih nesretnih devedesetih godina.
 
Nakon sedam godina maltretiranja na ovom sudu nijedan svjedok optužbe nije potvrdio navode iz optužnice koji su nam stavljani na teret.
 
Čak su i svjedoci optužbe negirali navode iz optužnice, ali je tužilaštvo i dalje tragalo, ne znam za čim, izvodeći nove i nove svjedoke“, izjavio je Pajić.

Ljubomir Mišić je izjavio da je za njega lično završena jedna velika agonija, rekavši da  se pokazalo da je pravda spora, ali dostižna.

​Izvor. semberskenovine.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na pragu nove građevinske sezone kvadrat stana mogao bi da bude skuplji i do 20 odsto

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina...

Održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina

Večeras je održana proširena sjednica GrO SNSD Bijeljina Kroz više diskusija u demokratskoj i pozitivnoj atmosferi, obrađeno je više...

KMF “Radnik MD Shop” u polufinalu Kupa BiH

KMF "Radnik MD Shop" u polufinalu Kupa BiH Izgleda da mostarska klima odgovara futsalerima iz Bijeljine. Večeras je KMF...

KABINET GRADONAČELNIKA: Bijeljinski fudbalski savez da izađe iz ofsajda! (foto)

Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti: Opštinski fudbalski savez (OFS) Bijeljina nastavlja sa kabadahijskim ponašanjem, igrajući...