ORBAN SRPSKOJ: „Došao sam na zapad, davno ste trebali biti u EU, ne podržavamo bilo kakve sankcije“

Datum:

Share post:

Orban poručio iz Banjaluke “Došao sam na zapad, davno ste trebali biti u EU, ne podržavamo bilo kakve sankcije” 

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban rekao je da je u Banjaluku došao s ponudom za saradnju i da je zamišlja kao saradnju ravnopravnih partnera.

Ističe da je na sastanku delegacija Srpske i Mađarske rezimirano sve ono gdje postoji mogućnost saradnje u budućnosti.

– Istina je da smo trebali doći ranije. Ali smo imali kovid, imamo rat, imamo olakšavajuću okolnost što ovu tijesnu saradnju nismo formirali ranije. Rekao sam Dodiku, mi smo sada došli na zapad. Ako pogledate mapu, Banjaluka je za Mađarsku na zapadu. Vi ste jedina zemlja zapadnija od nas, a niste članica EU, izuzev Švajcarske. To pokazuje da ova situacija nije prirodna, davno ste trebali biti u EU. Ako pogledate proteklih 15 godina, ovo je bila decenija uspona centralne Evrope, od Poljske sve do Mađarske. Po nama je RS prirodni dio tog regiona, sada smo učinili ponude za saradnju da bi se i vaša domovina uključila u priču razvoja centralne Evrope – rekao je Orban.

Kaže da je predsjedniku Srpske Miloradu Dodik rekao da Mađarska ima suverenu spoljnu politiku, ali da je i članica EU.

– Ima nešto u spoljnoj politici gdje se naš stav poklapa sa EU, ima gdje se ne poklapa. Ali, ima značaja za vas to što je Mađarska članica EU. Ni vama nije svejedno kakvu suverenu politiku ima zemlja od desetak miliona žitelja. Naša spoljna politika želi brzu evropsku integraciju RS i zamjeramo što EU u tome slabo napreduje. U našoj spoljnoj politici imamo to da se finansije za buduće članice daju prije pristupa EU. Mislim da biste i vi to trebali dobiti. Mi ne podržavamo nikakve sankcije, ni ti ćemo. Generalno. I na kraju, smatramo da iz ovog dijela Evrope treba da se povuku međunarodni igrači, da se političke i druge odluke donose od strane naroda koji ovdje žive – poručio je mađarski premijer.

Orban tvrdi da je evropskoj privredi potrebnija BiH i RS nego obrnuto. Kaže da vidi sve borbe koje Srpska vodi unutar BiH.

– Vama je najvažnije da budete uspješni, ali ni nama nije svejedno. Ako imate plac, njegovu vrijednost će povećati stanje komšijskog placa. Zainteresovani smo da BiH i RS budu uspješne i srećne. To povećava vrijednost regiona i Mađarske – zaključio je Viktor Orban.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 3,00 KM PAPRIKA...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođen je jedan dječak i jedna djevojčica. Broj...

SERVISNE INFORMACIJE za 5. mart: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

VRIJEME DANAS oblačno uz povremenu kišu

Tokom noći i jutra se nastavljaju slabe padavine od prethodnog dana u većini predela. Tokom dana oblačno uz...