OPŠTINA uz podršku suda DISKRIMINIŠE otpuštene VATROGASCE (foto)

Datum:

Share post:

Opština Kotor Varoš uz podršku Osnovnog suda u ovom gradu diskriminiše trojicu kotorvaroških vatrogasaca kojima je u julu 2017. godine starješina Vatrogasnog društva Kotor Varoš Nedeljko Sakan nezakonito dao otkaz.

Osnovni sud u Kotor Varošu krajem marta ove godine donio je rješenje o izvršenju kojim je Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici opštine Kotor Varoš i Vatrogasnom društvu Kotor Varoš naloženo da trojicu otpuštenih vatrogasaca Petka Božičkovića, Radojka Keverovića i Ljubu Popovića vrati na posao i isplati im zaostale plate.

Sud je prije par dana uvažio prigovor opštine, donio novo rješenje i obustavio izvršni postupak protiv opštine Kotor Varoš uz obrazloženje da opština nije uopšte bila stranka, niti učesnik u sporu.

Advokat otpuštenih vatrogasaca Čedo Đukić kaže da je Vrhovni sud Republike Srpske utvrdio i pravosnažno presudio da su njegovi klijenti nezakonito otpušteni.


„Tom presudom je Vatrogasno društvo obavezano da moje klijente vrati na posao i isplati im zaostale plate. Pošto je u međuvremenu, preciznije 31. decembra 2019. godine između opštine i Vatrogasnog društva potpisan Sporazum o preuzimanju radnika i imovine Vatrogasnog društva, mi smo smatrali da je i obaveza iz presude Vrhovnog suda prešla na opštinu“, kaže Đukić za CAPITAL.

Međutim, on ističe da je sud u Kotor Varošu smatrao drugačije i noseći se strogo formalno-pravno uvažio prigovor pravnih zastupnika opštine i obustavio izvršni postupak.

„Prema pomenutom sporazumu na opštinu Kotor Varoš nisu prešla samo sva prava i imovina, već i sve obaveze, pa tako i obaveza da prema mojim klijentima uspostavi sva prava iz radnog odnosa kakva su uspostavljena prema svim ostalim radnicima koji su u trenutku zaključenja sporazuma bili u radnom odnosu. S obzirom da to nije učinjeno, jasno je da je prema njima počinjena diskriminacija i u tom pravcu će ići naša dalja pravna borba za njihova prava“, kaže Đukić.

On objašnjava da su lokalne zajednice novim Zakonom o zaštiti od požara obavezane da reorganizuju jedinice protivpožarne zaštite, ističući da je to učinila i opština Kotor Varoš sklapajući pomenuti sporazum sa Vatrogasnim društvom.
„U skladu s tim, opština je preuzela sva prava, obaveze, imovinu i izvore finansiranja dotadašnjeg Vatrogasnog društva, tako da insistiranje na tome da moje klijente Vatrogasno društvo treba da vrati u radni odnos i izmiri obaveze prema njima predstavlja najblaže rečeno jedan nekorektan odnos, a u pravnom smislu diskriminaciju zato što se opština prema njima odnosi drugačije, nego prema svim ostalim radnicima Vatrogasnog društva koje je preuzela u radni odnos bez ikakvog uslovljavanja“, zaključuje Đukić.

Podsjećamo, advokat Vukan Šelver koji je u ovom sporu zastupao opštinu ranije je rekao za CAPITAL da je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojim osporava presudu Vrhovnog suda RS zato što opština nije strana u sporu.

„Vatrogasno društvo nije pravno ugašeno, jer je i dalje registrovano u sudu. Nigdje u presudi se ne navodi opština Kotor Varoš i ta presuda Vrhovnog suda RS ne može se izvršiti nad sredstvima opštine. Otpuštene vatrogasce na posao treba da vrati Vatrogasno društvo, a ne opština“, rekao je Šelver.

Tadašnji starješina Vatrogasnog društva Nedeljko Sakan u julu 2017. godine dao je otkaze trojici pomenutih vatrogasaca, iako su oni u tom trenutku jedini imali stručni ispit i status profesionalnog vatrogasca.

Oni su u novembru te godine podnijeli tužbu protiv Vatrogasnog društva i Nedeljka Sakana u kojoj su između ostalog naveli da ih je Sakan otpustio iz osvete, zato što su se usprotivili njegovom načinu rada.

Vrhovni sud RS presudio je u njihovu korist i utvrdio da su nezakonito otpušteni, ali time nije zadovoljena pravda, jer im se i dalje uskraćuje pravo na rad koje im je oduzeto prije skoro punih šest godina.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Crvena zvezda za potvrdu titule, Partizan za produžetak sna

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće utakmicu u okviru prvog kola plej-ofa Superlige Srbije. 173. izdanje fudbalske svetkovine...

SELAK: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića

Selak: Ne zaboravimo da smo narod Pupina, Tesle i Đokovića Naš narod je u 20. vijeku dao ogroman doprinos...

KK “Budućnost“ iz Bijeljine večeras protiv Jahorine u finalnoj seriji za prvaka Srpske

Bijeljinski tim izborio je finale nakon trijumfa u majstorici protiv gradskog rivala Radnika rezultatom 74:72, i na kraju...

Vučić – O’Brajanu: Suprotstavićemo se nasilju nad srpskom državom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je američkom diplomati Džejmsu O'Brajanu na jasnom stavu da Priština mora da formira...