OPŠTINA uz podršku suda DISKRIMINIŠE otpuštene VATROGASCE (foto)

Datum:

Share post:

Opština Kotor Varoš uz podršku Osnovnog suda u ovom gradu diskriminiše trojicu kotorvaroških vatrogasaca kojima je u julu 2017. godine starješina Vatrogasnog društva Kotor Varoš Nedeljko Sakan nezakonito dao otkaz.

Osnovni sud u Kotor Varošu krajem marta ove godine donio je rješenje o izvršenju kojim je Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici opštine Kotor Varoš i Vatrogasnom društvu Kotor Varoš naloženo da trojicu otpuštenih vatrogasaca Petka Božičkovića, Radojka Keverovića i Ljubu Popovića vrati na posao i isplati im zaostale plate.

Sud je prije par dana uvažio prigovor opštine, donio novo rješenje i obustavio izvršni postupak protiv opštine Kotor Varoš uz obrazloženje da opština nije uopšte bila stranka, niti učesnik u sporu.

Advokat otpuštenih vatrogasaca Čedo Đukić kaže da je Vrhovni sud Republike Srpske utvrdio i pravosnažno presudio da su njegovi klijenti nezakonito otpušteni.


„Tom presudom je Vatrogasno društvo obavezano da moje klijente vrati na posao i isplati im zaostale plate. Pošto je u međuvremenu, preciznije 31. decembra 2019. godine između opštine i Vatrogasnog društva potpisan Sporazum o preuzimanju radnika i imovine Vatrogasnog društva, mi smo smatrali da je i obaveza iz presude Vrhovnog suda prešla na opštinu“, kaže Đukić za CAPITAL.

Međutim, on ističe da je sud u Kotor Varošu smatrao drugačije i noseći se strogo formalno-pravno uvažio prigovor pravnih zastupnika opštine i obustavio izvršni postupak.

„Prema pomenutom sporazumu na opštinu Kotor Varoš nisu prešla samo sva prava i imovina, već i sve obaveze, pa tako i obaveza da prema mojim klijentima uspostavi sva prava iz radnog odnosa kakva su uspostavljena prema svim ostalim radnicima koji su u trenutku zaključenja sporazuma bili u radnom odnosu. S obzirom da to nije učinjeno, jasno je da je prema njima počinjena diskriminacija i u tom pravcu će ići naša dalja pravna borba za njihova prava“, kaže Đukić.

On objašnjava da su lokalne zajednice novim Zakonom o zaštiti od požara obavezane da reorganizuju jedinice protivpožarne zaštite, ističući da je to učinila i opština Kotor Varoš sklapajući pomenuti sporazum sa Vatrogasnim društvom.
„U skladu s tim, opština je preuzela sva prava, obaveze, imovinu i izvore finansiranja dotadašnjeg Vatrogasnog društva, tako da insistiranje na tome da moje klijente Vatrogasno društvo treba da vrati u radni odnos i izmiri obaveze prema njima predstavlja najblaže rečeno jedan nekorektan odnos, a u pravnom smislu diskriminaciju zato što se opština prema njima odnosi drugačije, nego prema svim ostalim radnicima Vatrogasnog društva koje je preuzela u radni odnos bez ikakvog uslovljavanja“, zaključuje Đukić.

Podsjećamo, advokat Vukan Šelver koji je u ovom sporu zastupao opštinu ranije je rekao za CAPITAL da je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojim osporava presudu Vrhovnog suda RS zato što opština nije strana u sporu.

„Vatrogasno društvo nije pravno ugašeno, jer je i dalje registrovano u sudu. Nigdje u presudi se ne navodi opština Kotor Varoš i ta presuda Vrhovnog suda RS ne može se izvršiti nad sredstvima opštine. Otpuštene vatrogasce na posao treba da vrati Vatrogasno društvo, a ne opština“, rekao je Šelver.

Tadašnji starješina Vatrogasnog društva Nedeljko Sakan u julu 2017. godine dao je otkaze trojici pomenutih vatrogasaca, iako su oni u tom trenutku jedini imali stručni ispit i status profesionalnog vatrogasca.

Oni su u novembru te godine podnijeli tužbu protiv Vatrogasnog društva i Nedeljka Sakana u kojoj su između ostalog naveli da ih je Sakan otpustio iz osvete, zato što su se usprotivili njegovom načinu rada.

Vrhovni sud RS presudio je u njihovu korist i utvrdio da su nezakonito otpušteni, ali time nije zadovoljena pravda, jer im se i dalje uskraćuje pravo na rad koje im je oduzeto prije skoro punih šest godina.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...