OPŠTINA ŠAMAC: Devet godina od katastrofalnih majskih poplava

Datum:

Share post:

Danas se navršava devet godina od katastrofalnih majskih poplava koje su pored ostalih gradova i opština u RS zadesile i opštinu Šamac. Šamac je, za razliku od drugih opština možda pretrpio i najveće štete. Život je te 2014. godine stao u trenu, međutim uz pomoć raznih međunarodnih i domaćih institucija koje su pružile pomoć život se vratio u normalu , ali strah da će se taj scenario ponoviti još je prisutan, jer na sprječavanju mnogo toga još nije urađeno.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac, Simo Varadinović rekao je da se danas navršava devet godina od kako su opštinu Šamac zadesile katastrofalne poplave 2014. godine kada su pretrpljene ogromne materijalne štete, a nažalost bilo je i ljudskih žrtava.

„Uz pomoć značajnih finansijskih sredstava od strane UNDP-a, na području Šamca do sada je izvršena izgradnja betonskog odbrambenog nasipa na rijeci Savi u dužini od 956 m, kao i dogradnja zemljanog nasipa na rijeci Bosni u dužini od 1240 m, međutim ostao je značajan dio koji još uvijek nije urađen. Svjedoci smo da su u periodu nakon katastrofalnih poplava 2014. godine u određenim lokalnim zajednicama uz pomoć nadležnih institucija, prvenstveno Ministarsva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su vršene aktivnosti na izgradnji odbrambenih nasipa, te da su na taj način te lokalne zajednice zaštićene od eventualnih poplava u narednom periodu. Ovom prilikom apelujem na sve nadležne institucije da konačno započnu aktivnosti na rješavanju ovog problema i na području opštine Šamac kako bi se zaštitila desna obala rijeke Bosne na potezu Mjesnih zajednica Gornja Crkvina, Donja Crkvina, Zasavica i Pisari“, kaže Varadinović dodajući da će za sve aktivnosti koje budu rađene opština Šamac i rukovodstvo biti na raspolaganju, a sve u cilju rješavanja ovog problema.

On je napomenuo da svake godine rijeka Bosna svojim izlivanjem pravi velike štete na poljoprivrednom zemljištu koje se nalaze uz samo korito.

Prema riječima direktora KP ”Vodovod i Kanalizacija” Mihaila Đurđevića, u to vrijeme zgrada sa pripadajućom opremom bila je potpuno poplavljena, kao i sama zgrada u kojoj se nalaze postrojenja je pretrpjela značajna oštećenja.

Đurđević napominje da je isto tako prepumpna stanica “Rudine” pretpila velika oštećenja i samo zahvaljujući radu radnika KP „Vodovod I Kanalizacija” održava se u pogonu, te da se obe prepumpne stanice nalaze u nadležnosti JP ”Vode Srpske”.
„Prije pet godina prilikom posjete tadašnjeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obećan nam je potpuni remont stanica “Duga” i “Rudine” u sklopu projekta “Rekonstrukcija prepumpnih stanica u slivu rijeke Save”, međutim od pomenute posjete do današnjeg dana nije došlo do realizacije naprijed pomenutog projekta niti bilo kakve druge intervencije.“- istakao je Mihailo Đurđević, direktor KP „ Vodovod i kanalizacija“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina sutra organizuje prijem za šampione BiH u futsalu

Sutra, 6. juna od 10.00 časova u Skupštini grada, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, organizovaće prijem za...

GRADOVI SA NAJVIŠE KREDITA: Banjaluka 56,1, Doboj 46, Bijeljina 27,3 miliona KM

Banjaluka i Doboj imaju najviše kredita: Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje...

DODIK: „Srpska stabilna, poštujemo Ustav i Dejtonski sporazum“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Srpska institucionalno stabilna i da poštuje...

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...