OPŠTA ZBRKA: Kolika je kazna za parkiranje na mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom? Postoje čak tri cifre!

Datum:

Share post:

U „Službenom glasniku BiH“ 30. juna objavljene su izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koje pooštravaju kazne za parkiranja na mjestima namijenjenim za osobe sa invaliditetom.

Dosadašnja kazna za parkiranje na obilježenim mjestima, prema ZOBS, bila je 40 KM, a nakon izmjena zakona ona je povećana na 200 KM.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objave, dakle 8. jula.

– Izuzetno, vozač koji zaustavi ili parkira svoje vozilo protivno odredbama člana 73. stav (1) tačka 12) kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 200 KM – piše u zakonu.

Član 73. Stav (1) tačka 12) govori upravo o tome da se automobil ne smije parkirati na mjestu koje je označeno kao parking-prostor za lica sa invaliditetom, osim ako vozilo nije obilježeno znakom koja govori da se u njemu vozi osoba s invaliditetom.

Međutim, ovom izmjenom, ali i neposredno prije toga, nastala je opšta zbrka jer različiti pravni propisi regulišu različitu visinu novčane kazne za isti prekršaj, naročito u Banjaluci.

Naime, Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima Grada Banjaluka predviđena je kazna od 500 KM za nepropisno parkiranje na parking mjestu obilježenom za osobe sa invaliditetom. Odluka je na snazi od 3. aprila. Nezvanično, prijedlog iz PDP bio je da novčana kazna bude 200 KM, ali su je odbornici većine, predvođene SNSD, povećali na 500 i naravno izglasali. Prema našim saznanjima, komunalna policija je već počela da piše novčane kazne, ali nema podataka koliko ih je do sada i plaćeno.

Važno je i da su tri velika tržna centra u Banjaluci dala saglasnost Gradu da i na njihovim parkinzima kažnjava vozače koji, vozila bez naljepnice, parkiraju na obilježena mjesta.

I treća stvar važna za čitavu zbrku – Zakon o bezbjednosti sabraćaja na putevima Republike Srpske za parkiranje na mjesta obilježena za parkiranje osoba s invaliditetom, propisuje kaznu 40 KM.

Dakle, da li je kazna za građane RS koji se nepropisno parkiraju u Banjaluci 40, 200 ili 500 KM?

Stručnjaci koje smo kontaktirali kažu da se mora poštovati ZOBS BiH, ali da se očigledno još niko nije žalio sudu na visinu kazne koju je propisala gradska vlast u Banjaluci.

– Čudio sam se kako su to usvojili tek tako. Odluka Skupštine Grada je niža od zakona na nivou BiH ili na nivo Republike Srpke. Ne može mimo zakona – kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja.

Sličnog mišljanje je i advokat Milan Petković.

– Svaki pravni akt niže pravne snage mora da bude usklađen sa aktom više pravne snage, u ovom slučaju zakonom. Samo ukoliko grad upravlja nekim parking prostom ima pravo da uređuje visinu kazne, ali i ona mora da bude u skladu sa zakonom. To je načelo zakonitosti – kaže Petković za Srpskainfo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

TO BIJELJINA na sajmu u BL: Ministar Šulić – podrška za Banju Dvorovi i Sembersku kuću

U Banjaluci je otvoren 4. Međunarodni sajam turizma na kome je samostalno uzela učešće i Turistička organizacija Grada...

DOM ZDRAVLJA BIJELJINA: Predavanje na temu “Metode četkanja zuba”

Glavna sestra Službe preventivne, dječije i opšte stomatologije, Jelka Marković održala je zdravstvenim radnicima svih službi Doma zdravlja...

Uspješno završena akcija ”UZMI TAG, PROĐI BRŽE” – U sistemu više od 8.000 novih korisnika

Popust od 60 odsto na redovnu cijenu TAG-a izazvao veliko interesovanje građana, koji su od 25. decembra prošle...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Prvi mart nije praznik i dan za proslavu, već dan žalosti

Post Aleksandra Đurđevića predsjednika Skupštne Grada Bijeljina a povodom ubistva srpskog svata na današnji dam 1. marta 1992...