„Onima koji imaju dijete s poteškoćama u razvoju, ne možete uništiti nadu, iz koje neumorno, iznova i iznova rastu krila – za nove letove, za borbe, za pobjede…“ (video)

Datum:

Share post:

U Bijeljini su 27. maja održani mirni protesti roditelja djece sa poteškoćama u razvoju iz Bijeljine i Banjaluke, koji su ukazali da je prijeko potrebno da se poboljša Zakon o dječijoj zaštiti Republike Srpske. Roditelji traže sljedeće:

1. Da status roditelja njegovatelja ima svaki roditelj čije je dijete s teškoćama u razvoju 70 80 %, a zbog kojeg roditelj ne može da se zaposli (Svi oni koji su odložili svoje diplome, da bi njegovali svoje dijete, heroji su, ali herojima treba podrška!).

2.Da se ukine starosna granica statusa hranitelja koja sada važi (do navršene 30. godine djeteta), te da ona bude bez ograničenja (Suvišno je napomenuti da djeca s poteškoćama u razvoju izrastaju u odrasle osobe s poteškoćama, koji i dalje, zavisno od teškoće, trebaju pomoć, podršku…, a ne ostavljanje i odustajanje od njih).

3.Da se stanja/oboljenja poput autizma, rijetkih bolesti i sindroma na Komisijama ocjenjuju kao „trajna oštećenja/oboljenja“ i da imaju djećiji dodatak dok su živa

„Imam sina od 26 godina koji ima Daunov sindrom, Megakolon hiršpungovu bolest, hipoterozu štitne žlijezde i kolostomu. Želim da se borim za prava svog djeteta i da mu se ona ne ukidaju, nego da ostanu za cijeli život. Smatram da moj sin treba da ide u Dnevni centar, jer je to dobro za njega. On nije samostalan i trebaju mu primanja dok je živ, jer ima kolostomu koja ostaje za cijeli njegov život. Želim da mu se vrati dječiji dodatak koji mu je ukinut!“, rekla je za Dešavanja u Bijeljini Bijeljinka Stana Gospavić.

Ona, takođe, dodaje, da djeca sa manjim procentima invalidnosti i njihovim roditeljima treba da se omogući roditelj njegovatelj, jer i ta djeca nisu radno sposobna i samostalna.

„Onima koji nemaju noge,
ne možete odrezati noge;

Onima koji ne vide,
ne možete oduzeti tamu;

Onima koji ne čuju,
ne možete oduzeti tišinu…

Onima koji imaju dijete s teškoćama u razvoju, ne možete uništiti nadu, iz koje neumorno, iznova i iznova rastu krila – za nove letove, za borbe, za pobjede…“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

KUP RS “DR MILAN JELIĆ”: Radnik dočekuje Borac, Zvijezda 09 ide u Laktaše

Osmina finala Kupa "dr Milan Jelić" počinje sutra sa prvih pet utakmica ove faze takmičenja. Zbog drugih obaveza,...

Aleksandar Mitrović gospodar vazdužnog prostora iznad Teherana

Srbin dao sedam golova na prvih osam utakmica u dresu Al Hilala Uvek postoji opasnost da neko konstatuje kako...

LOPARE: U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU “VUK KARADžIĆ” INSTALIRA SE SOLARNA ELEKTRANA

U Srednjoškolskom centru  “Vuk Karadžić” Lopare instalira se solarna elektrana snage 25 /KW/ kilovata. Navedena elektrana je rezultat sprovođenja...

BIJELJINA: Prodaja dječijih slika za izgradnju dječijih igrališta (foto)

U toku je Dječija nedjelja, te će tim povodom u četvrtak 5. oktobra 2023. godine sa početkom u...