Sa stanovišta ljudskih prava i sloboda bilo kog čovjeka, odluka da se poglavaru Srpske pravoslavne crkve i episkopima zabrani dolazak u drevno sjedište SPC jeste nerazumna i neprihvatljiva, u isto vrijeme je tačna slika položaja Srpske crkve i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, saopštila je SPC.

Patrijarha srpskog Porfirija, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da, po ustaljenoj proceduri, u popodnevnim časovima doputuje u sjedište Srpske pravoslavne crkve (SPC), manastir Pećku patrijaršiju, radi početka redovnog godišnjeg zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili službenici privremenih prištinskih institucija i, bez ikakvog obrazloženja, saopštili da im je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh apeluje na sve koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu i Metohiji da učine ono što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava srpskog naroda, pa i prava na slobodu kretanja srpskog patrijarha, episkopa i sveštenstva.

PATRIJARHU ZABRANJEN ULAZAK NA KiM Oglasio se Petković: „To je politika laži i maltretiranja“

„Patrijarh Porfirije neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i učiniće sve što je moguće da se s njim sretne i da se s njim zajedno pomoli Bogu što prije bude moguće“, istaknuto je u saopštenju SPC.

Oglasila se i njegova svetost patrijarh srpski Porfirije koji je rekao da su za njega sva „vrata ovog svijeta otvorena, sem vrata njegovog doma“.

„Sva vrata ovog sveta su otvorena za mene, kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem. Kao Patrijarh srpski, kao građanin i kao vjernik znam i poručujem da će ta vrata, prije ili kasnije, otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve, čine zlo najprije sebi, a potom i svim ljudima, oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću. Kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja, šta li se tek dešava sa Srbima koji žive u getima. Ja im poručujem da izdrže jer ko izdrži do kraja taj će se spasiti. Ako su zatvorili vrata Pećke patrijaršije za srpskog patrijarha, sigurno je da ne mogu zatvoriti našu ljubav i naše dobre namjere, sigurno je da je za nas, najviše na Kosovu i Metohiji, nebo otvoreno i ono će otvoriti sva vrata koje je zlo zatvorilo“, naveo je patrijarh na Instagramu.

Zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počeće sa radom sutra u hramu Svetog Save na Vračaru gdje će Sveta arhijerejska liturgija, uz sasluženje svih arhijereja, početi u 9.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име