Na FPE Bijeljina održano predavanje na temu: Cirkularna (bio)ekonomija – koncepti i principi

Datum:

Share post:

Prošle sedmice, na Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina održano je predavanje na temu: Cirkularna (bio)ekonomija – koncepti i principi, u okviru ljetne škole posvećene cirkularnoj ekonomiji.

Predavači su bili prof. dr Srđan Lalić, prof. dr Slobodan Lubura i prof. dr Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina.

Studenti su imali priliku da se upoznaju sa Cirkularnom ekonomijom koja je noviji pojam u odnosu na linearnu ekonomiju, koja se izučavala sve do danas. Fokus se stavlja na kružnu upotrebu proizvoda, energije i otpada, gdje se izbjegava bespotrebno stvaranje i gomilanje otpada i ušteda energije uz očuvanje životne sredine.

Za razliku od linearnog modela gdje se proizvod nakon što se proizvede maksimalno upotrijebi i nakon toga odlaže u otpad, kod kružnog modela se taj otpad dalje koristi i vraća u proizvodni proces.

U osnovi modela je višekratno korištenje proizvoda, te produženje životnog ciklusa. Da li otpad može biti koristan je pitanje za kružnu ekonomiju? Energija od otpada je obnovljiv izvor energije.

Neke od tema o kojima je prof. dr Vesna Petrović govorila studentima u okviru svog predavanja bile su: privreda životne sredine, zelena, plava, cirkularna, bioekonomija, interdisciplinarnost i transdisciplinarnost, učesnici i strateška partnerstva, okvir za razvoj bioekonomije i dr.

LJeetna škola posvećena cirkularnoj ekonomiji održana je u okviru projekta koji je finansiran od strane Evropske unije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: fpe.ues.rs.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Rasulo se pivo usred kružnog toka

Tužni prizori dolaze iz Bijeljine za sve pivopije. Naime, u kružnom toku kod Tržnog centra FIS u Bijeljini rasuta...

Bageri ruše teniske terene na Dorćolu koji su pripadali Đokoviću

Bageri ruše teniske terene na Dorćolu koji su donedavno pripadali najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću. Gradonačelnik Beograda Aleksandar...

PROIZVODI SA MAJEVICE NA MEĐUNARODNOM SAJMU POLJOPRIVREDE, LOVA I RIBOLOVA “INTERAGRO 2023” U BIJELJINI (foto)

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“, koji je danas otvoren u Bijeljini, predstavljena je i...

Patrijarh Porfirije stigao u Zvornik

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je u Zvornik, gdje mu je svečani doček priređen pred Starim hramom...